open-navfaktor-logo
search
Šta su rekli učesnici
Kraj dogovora u Neumu: "Dom naroda, funkcionisanje FBiH, Predsjedništvo, jako smo blizu"
Dogovori o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini su okončani. Bar dio u Neumu. Ništa nije konačno dogovoreno, ali na stolu su rješenja o kojima treba nastaviti pregovarati. Kako je najavljeno, nastavak će uslijediti narednih dana vjerovatno u Sarajevu.
30.01.2022. u 13:30
get url
text

Umjereni optimizam posebnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), kako se čini prema trenutnim informacijama, djelomično je bio osnovan, ali konačnog rezultata nema.   

- Što se tiče integriteta izbornog procesa, nismo bili daleko sa rješenjima, mislim da je tu stvar gotovo riješena. Svi smo tu saglasni, stranci su nam pomogli. Imamo 80 strana raznog materijala, amandmana, mislim da ćemo nastaviti u Sarajevu i tu napraviti dobar pomak - rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. 

Međutim, što se tiče pitanja domova naroda i Predsjedništva BiH, Izetbegović je kazao da će se o tome još pregovarati.

VEZANI TEKST - Čović: Moj optimizam je potrošen..., za dogovor u nekim stvarima bile su u pitanju nijanse

- U vezi sa Domom naroda mislim da je stvar riješena. I po pitanju funkcioniranja Federacije, izbora članova Predsjedništva BiH, jako smo blizu. Svi su ulagali veliki napor. Prijatno sam iznenađen odnosom predsjednika NiP-a, SBB-a i NES-a. Imali smo jedan zajednički stav i bili smo spremni da hrabro iskoračimo u odnosu na očekivanja hrvatske strane, tako da smatram da pregovori nisu završeni. Vjerovatno ćemo ih nastaviti sami u Sarajevu ili već negdje drugo. Dakle, približeno, dosta dobro, na momente se činilo da ćemo završiti ovaj posao. Idemo dalje - rekao je Izetbegović. 

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, je potvrdio da su sve probosanske stranke bile jedinstvene u stavovima da "ne dozvole da etničko jača u odnosu prema državi BiH".

- Imali smo puno prijedloga, najveći rezultat smo napravili u očuvanju integriteta izbora. Dijagnosticirali smo sve gdje se ne slažemo. Kao što vidite ova, uvjetno rečeno probosanskohercegovačka ili probošnjačka delegacija, bila je veoma jedinstvena. Vidio sam negdje, javili su mi, da se mi ovdje bavimo Karađorđevom, izdajom... Ja vam odgovorno kažem, nažalost činjenica da se nismo dogovorili, najbolje pokazuje da smo štitili multietničku, demokratsku BiH, uz punu želju da zaista omogućimo da hrvatski narod suvereno bira svoga autentičnog predstavnika. Ali, ispunjavanje tog realnog zahtjeva ne može ići na štetu multietničkog i onoga što se zove prelazak nekih crvenih linija za koje mi nismo bili spremni - kazao je Radončić.  

VEZANI TEKST - Radončić: Nismo se bavili izdajom, kako sam čuo, probosanske stranke su bile jedinstvene

Na pitanja novinara u vezi s tim šta je prepreka dogovoru kada je u pitanju način izbora članova predsjedništva BiH, Izetbegović je kazao da ne želi govoriti o tome, niti optuživati bilo koga od učesnika, ali da je činjenica da su svi načinili napor tokom sastanaka. 

Eichhorst je ponovila da su "sastanci bili konstruktivni, a pitanja teška". Konačnog dogovora nema. 

- Razgovori su bili veoma dobri i konstruktivni, a riječ je o izuzetno kompleksnim temama. Moja poruka je da će se razgovori nastaviti u narednim danima. Svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje provođenja presude u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda, kojim bi se omogućilo uklanjanje diskriminacije u Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH. Još jedna od značajnih tema je bila unaprijeđenje izbornog sistema, a u čemu smo imali podršku OSCE-a. Razgovarano je također o konkretnim modelima izbora članova Predsjedništva BiH - kazala je Eichhorst.

Istakla je također da je razgovarano i o unaprijeđenju funkcionalnosti Federacije BiH.

- Zahvaljujem se političkim partijama na konstruktivnosti u intenzivnim razgovorima. Napredak je ostvaren po određenim pitanjima, što je obećavajuće. Razgovori se nastavljaju, malo je vremena, ali je uvijek tako, uvijek je premalo vremena za rješavanje teških pitanja i ja se nadam da će do dogovora doći - rekla je Eichhorst.

Palmer je istaknuo da su se mogli čuti glasovi ljudi koji su govorili političkim liderima u Neumu da ne pregovaraju, ali da činjenica da su bili konstruktivni razgovori, govori o tome da su lideri posvećeni rješavanju ovog pitanja.

- Okančali smo razgovore u Neumu, ali nismo došli do kraja procesa. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati sa scene - kazao je na početku svoga obraćanja američki izaslanik istaknuvši da su stranke načinile progres po pitanju integriteta izbornog procesa. 

Naglasio je da je potrebno iznaći adekvatan izborni model koji će omogućiti Hrvatima predstavljanje u institucijama, ali i osigurati da su institucije snažne.

- Ni jedno to pitanje neće nestati. Mi ćemo biti partneri, ali je na političkim liderima da dođu do dogovora. Takva vrsta razgovora se mora nastaviti. Stranke su zaista napravile veliki pomak po pitanju transparentnosti i integriteta procesa izbora - rekao je Palmer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.