Srijeda, 30.09.2020.
h

Kovačević: Deklaracija napad na Srbe i srpski jezik; Lučić: Potiranje hrvatskog

Miloš Kovačević, doktor lingvističkih nauka i redovni profesor za Savremeni srpski jezik, Sintaksu, Stilistiku i Opštu lingvistiku, smatra da je "sarajevska deklaracija ustvari perfidni napad na srpski narod i jezik".

- Ona želi prihvatiti aktualno stanje i to sa nazivima koje imamo danas i koji se žele izjednačiti. Time se ništi historija srpskog jezika. On je, bez obzira koliko danas ima naziva, nastao preimenovanje Vukovog srpskog jezika. Ako bi se srpski izjednačio sa crnogorskim, a crnogorski baštini historiju sa srpskim koji je Vuk napravio 1814. godine, ova deklaracija treba da pokaže da svi imaju isto pravo na sam jezik i da se jedino Srbi trebaju da odreknu svoje historije – kazao je Kovačević za Faktor.

On smatra da ova deklaracija "dovodi u pitanje nešto što se nikad nije radilo a to je da li je ovo zajednički jezik".

- To je srpski zajednički jezik sa različitim leksičkim varijantama. Sad oni hoće da kažu da je to zajednički jezik koji je policentričan i da svima jednako historijski i savremeno pripada. Ova deklaracija, budući da priznaje nazive kako kome odgovara, potpuno ništi srpski jezik i srpski narod u BiH i Crnoj Gori. Ona je u potpunosti protiv srpskog jezika i naroda u Crnoj Gori i BiH. Ako su Muslimani i njihovi lingvisti htjeli da pokažu da je to zajednički jezik zašto su dozvolili Muslimanima iz Raške, odnosno kako ga oni zovu Sandžaka, da traže sudske prevodioce – kazao je dr. Kovačević.

On kaže da o Deklaraciji o zajedničkom jeziku "dovoljno govori to što Srbe zastupaju anglista Ranko Bugarski i Boban Arsenijević koji se s tim krugom svezao i ne zna šta je srpski jezik u pravom smislu, a svi ostali ne pripadaju srpskoj filologiji poput Borke Pavičević koja je dramaturg ili Mirjana Karanović koja je glumica".

Smatra da je "ova deklaracija mnogo povoljnija za Hrvate jer im sad omogućava sve što su uzeli od Srba, ali i Muslimanima i Crnogorcima".

- Ova deklaracija je napravljena u starom komunističkom stilu da su svi ravnopravni u svemu i svi podjednako krivi u svemu. To je perfidno propagiranje hrvatske deklaracije iz 1967. zato što propagira da svaki narod ima pravo na vlastito ime jezika, ali opasno je to što se kaže da nijedna varijanta nije vrednija od druge. Prema njima, bosanska ili crnogorska varijanta srpskog nije manje vrijedna od naše čisto srpske – kazao je dr. Kovačević komentirajući predstavljanje Deklaracije o zajedničkom jeziku u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Dr. Anton Lučić

 

Dr. Anton Lučić, profesor na Sveučilištu u Mostaru, komentirajući deklaraciju o zajedničkom jeziku predstavljenom danas u Sarajevu, naglasio je da on nije lingvist, već književnik.

- S književne strane može se tu govoriti o jednom drugom načinu opismenjavanja - svjetonazorno, geografski i slično - kroz društveno-političko opismenjavanje. Dobro je pričati u vezi jezika za dobro njegove duše. Plašim se onoga kad se čupaju rebra ili se stavljaju umjetni odnosi spram jezika – kazao je Lučić za Faktor.

On ističe da je zaokupljen dijalektima i ikavicom "i to najbolje pokazuje koliko je govora izmaglilo iz jezika".

- Mi se trebamo vraćati govoru. Svima nam nedostaje kultura izražavanja, usmena i potom pisana. Ovo što je vezano za kojekakve kibernetike i komunikacije to je jenjavanje snage jezika – smatra dr. Lučić.

Dio deklaracije koja kaže da imamo zajednički odnos koji svako može zvati kako hoće, prema ovom mostarskom profesoru čije područje djelovanja je primarno starija hrvatska književnost te svjetska književnost, "izaziva mučaljiv osjećaj".

- Poštujući kontinuitet onoga što je jezik, posebno hrvatski, doprinio u okviru svih slavenskih jezika od kolegija u Italiji, plašim se da sve to zatiranje i potiranje da se samo možda neke ideje dr. Snježane Kordić na drugi način umnožavaju nije trezven način govorenja o jeziku – smatra dr. Lučić.

VEZANI TEKST - Pokušaj teške obmane: Zajednički jezik ustvari je tzv. srpskohrvatski jezik

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh