open-navfaktor-logo
search
Pet hospitalizirano
Koronavirus u Domu penzionera Tuzla: Zaražena 23 korisnika i sedam zaposlenih
Koronavirus ušao je i u Dom penzionera u Tuzli. Zaražena su 23 korisnika i sedam zaposlenih, dok se nalaz za još jednog zaposlenika još čeka, potvrđeno je za Faktor u ovoj ustanovi.
02.12.2020. u 16:32
get url
text
Dezinfekcija Doma penzionera vrši se tri puta dnevno

- Nulta pacijentica se oporavila i izašla je iz izolacije, dakle sada imamo 22 aktivna slučaja kod korisnika i sedam među zaposlenicima. Imali smo i 15 negativnih testova - kaže Admir Muslimović, stručni saradnik za odnose s javnošću Doma penzionera Tuzla.

U ovoj ustanovi za starije osobe pretpostavljaju kako se virus proširio unutar ustanove, iako još od početka pandemije striktno provode sve preporuke Kriznog štaba FBiH.

- Jedna štićenica imala je zakazanu operaciju katarakte te je nekoliko dana radila nužne pretrage. Neposredno pred operaciju testirana je na koronavirus u skladu s procedurama UKC-a Tuzla, a nalaz je bio pozitivan. To je najvjerovatnije bila naša nulta pacijentica - pojašnjava Muslimović.

Posjete Domu penzionera zabranjene su od 5. marta ove godine, zabranjen je izlazak uposlenicima tokom pauze, temperatura se mjeri svakodnevno, a prostorije se dezinfikuju tri puta dnevno.

- Od korisnika koji su pozitivni pet je hospitalizirano. Troje ima srednje tešku kliničku sliku, a dvoje lakšu - navodi Muslimović.

Na šestom spratu ustanove napravljen je izolatorij za zaražene korisnike, a za njih brine poseban tim ljudi, koji čini osoblje koje im služi hranu i medicinski radnici, a niko od njih nije u kontaktu s drugim korisnicima.

- Nakon što je otkriven prvi slučaj, imali smo veliku pomoć UKC-a Tuzla i Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tuzla i nadamo se da ćemo sve uspješno iskontrolirati do kraja - zaključio je Muslimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.