navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Koristite hidratantni losion, ali je koža i dalje suha: Evo šta radite pogrešno

Dva su tipa žena. Prve ritualno nanose losion od glave do pete nakon svakog tuširanja, dok se druge zadovolje brzim nanošenjem hidratantne kreme na dekolte i potkoljenice u posebnim prilikama.

Objavljeno: 15.11.2022. u 18:25
get url
text

Nažalost, suha koža koja se povremeno peruta ili svrbi može podjednako utjecati na oba tipa žena.

Naravno vrijeme je na lošem glasu. Kad je prevruće, koža nam je suha i iscrpljena, a kad je prehladno, koža je i dalje dehidrirana. Ako tome dodamo i centralno grijanje, koje isušuje zrak, nije čudo da stalno imamo problema s kožom.

Sljedeći faktori mogu biti razlog suhe kože:

Predugo se zadržavate pod vrućim tušem

Pretjerano topla voda, u kombinaciji s gelom za tuširanje (koji može sadržavati isušujuće sastojke), s kože uklanjan njen prirodni zaštitni sloj. Kad je barijera kože narušena, ona je sklonija suhoći, crvenilu, iritacijama i svrbežu. Situacija se pogoršava ako kratko tuširanje mijenjate za dugotrajno izležavanje u vrućim kupkama.

Rješenje: dovoljno je smanjiti temperaturu vodu ili se tuširati što kraće (najviše deset minuta), a ako ne možete zamisliti dan bez kupke, u vodu dodajte nekoliko kapi ulja. Također, pazite da gel za tuširanje koristite samo na "strateškim mjestima" i da hidrirate kožu losionom odmah nakon tuširanja.

Zrak u prostoriji u kojoj boravite nije dovoljno vlažan

Centralno ili grijanje klima-uređajem crpi vlagu iz zraka jednako kao i iz vaše kože. Na radijator pokušajte staviti zdjelice s vodom ili uložite u ovlaživač zraka. Na taj način vlaga će se vratiti u zrak i koža može ponovo blistati.

Prestali ste jesti voće i povrće

Nedostatak voća i povrća u prehrani može štetno utjecati na kožu. Ono što jedemo ima veliki učinak na mehanizme koji su povezani sa starenjem. Primjera radi, rafinirani šećeri povezuju se s procesom glikolizacije, koji oštećuje kolagen i elastin, dok, s druge strane, voće bogato vitaminom C potiče proizvodnju kolagena koji je neophodan za zdravlje i mladolikost kože.

Koristite kreme čija je formula "preteška"

Mnogi od nas odgovaraju na suhu kožu nanošenjem bogatije i masnije hidratantne kreme, ali to može napraviti više štete nego koristi. Gusta i masna hidratantna sredstva mogu oslabiti funkciju barijere kože i promijeniti njenu prirodnu sposobnost samohidracije. Koža tada postaje ovisna o kremama. Radije za njegu tijela koristite brzo upijajuće ulje, a za lice hidratantni serum i hidratantnu kremu lagane teksture te je nemojte nanositi u debelom sloju.

Ne pijete dovoljno vode

Pijenjem vode većina i dalje smatra da je H2O jednako važan za vlaženje kože iznutra kao što to čini hidratantna krema izvana. Recept je jednostavan - dvije do tri litre vode na dan (ovisno o vašem stilu života), a ne čaja, kafe, soka ili alkohola, koji zapravo dehidrira tijelo.

Prekomjerno perete ruke

Od pandemije, stekli smo naviku češćeg pranja ruku i korištenja sredstva za dezinfekciju s visokim postotkom alkohola. Približavanjem sezone gripe, češće pranje ruku trebala bi ostati dobra navika, ali kako ona može uzrokovati gubitak vlažnosti kože, odlučite se za nježnije, a još uvijek učinkovite opcije, i ne zaboravite nakon pranja ruke namazati kremom.