open-navfaktor-logo
search
Zasjeda Izvršni odbor
Koristi li Dodikov sestrić rodbinske veze: Nastavlja li se PLBiH ili će fudbal (p)ostati "neprijatelj broj 1"?
Fudbal u entitetu Republika Srpska neće se moći igrati do 1. jula. Ovu rečenicu iz dana u dan ponavlja Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite ovog entiteta.
07.05.2020. u 08:37
get url
text

No, da li je u RS-u zaista toliko loša epidemiološka situacija? I da li će biti loša do 1. jula?

Dok se popuštaju mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, otvaraju se kafići, kozmetički i frizerski saloni, restorani, roštiljnice, javni prijevoz, priređivači igara na sreću, teretane na zatvorenom i otvorenom, fitness centri na otvorenom, predškolske ustanove..., fudbal je za Šeranića "neprijatelj broj 1".

VEZANI TEKST - U FSRS nema fudbala do 1. jula, znači li to da se Premijer liga BiH neće nastaviti?

Da li je zaista to njegovo mišljenje? Sve su glasnije priče da ministar zdravlja i socijalne zaštite ovog entiteta samo sprovodi u djelo želje Vice Zeljkovića, predsjednika FSRS, prvog čovjeka banjalučkog Borca i budućeg predsjednika FSBiH.

U fudbalskim koluoarima kruže priče kako Zeljković iskorištava rodbinsku vezu sa Miloradom Dodikom (Zeljković mu sestrić) i preko Šeranića spletkari, te zaustavlja fudbal u našoj zemlji, a sve kako bi njegov Borac "izborio" Evropu.

Nadamo se da ove spekulacije nisu istinite jer taj isti Vico Zeljković za nekoliko mjeseci postat će prvi čovjek fudbala u našoj zemlji. A bojimo se da bi ovakvim potezima naš fudbal mogao odvesti u propast...

Daleko od toga da treba biti ugrožena sigurnost fudbalera i svih sportskih radnika u klubovima, te službenih lica. Međutim, ako je došlo do popuštanja mjera, kako je moguće da je zabranjeno igrati fudbal? Kako je moguće da se fudbal može igratu u svim državama regiona i u većem dijelu Evrope, osim u BiH?

Specifična smo država po mnogo čemu, a da li smo baš toliko specifični? Ili je u interesu moćnih pojedinaca da se sve blokira i da se Premijer liga BiH ne nastavi?

Mnogo toga bit će poznato nakon današnje sjednice Izvršenog odbora FSBiH koja je zakazana za 17.30 sati.

VEZANI TEKST - Entitet RS (ne) prati Srbiju: Dozvola za kafane i teretane, rampa za fudbal

Možda će danas prvenstvo biti i zvanično prekinuto.

Možda će se donijeti odluka da se igra od 1. jula (ako bi se igrale svaka srijeda i vikend moglo bi se završiti do početka augusta, a to je prihvatljivo i UEFA-i).

A možda će se donijeti odluka i da se igra samo završnica Kupa BiH u kojoj su četiri kluba iz Federacije BiH (Željezničar, Zrinjski, Široki Grijeg i GOŠK).

U tom slučaju Borac bi mogao ostati bez Evrope. Kako? Pod uvjetom da se prvenstvo ne nastavi i ako se verifikuju trenutni rezultati, za evropska takmičenja bili bi prijavljeni Sarajevo (Liga prvaka), Željezničar i Zrinjski (Evropska liga).

Treći tim koji bi predstavljao BiH u drugom po snazi evropskom takmičenju mogao bi biti osvajač Kupa. A ako bi to bili Široki Brijeg ili GOŠK, u tom slučaju Borac bi ostao bez Evrope i bez novca od UEFA-e...

Stoga, teško je očekivati da bi Vico Zeljković rizikovao, pa bi u tom slučaju vjerovatno i Šeranić odmah morao reagovati i saopćiti kako se "preko noći popravila epidemiološka situacija u RS-u", odnosno da je moguće organizovati sportska takmičanja.

Sačekajmo sjednicu Izvršnog odbora FSBiH, koja će, nadamo se, donijeti odluku u korist fudbala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.