Konjic: U toku razbijanje stijene koja je "uletjela" u stan

objavljeno: 06.02.2018. u 16:17

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, zajedno sa Općinskom službom civilne zaštite Konjic i uposlenicima JKP "Standard" od ranih jutarnjih sati su angažirani na razbijanju stijene koja se uslijed nevremena tokom vidkenda, odronila na kuću u konjičkom naselju Pleha.

- Na zahtjev Općine Konjic, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) uputila je deset pripadnika USAR tima FUCZ (Urban search and rescue team - Tim za potrage i spašavanje u naseljenim mjestima) sa mobilnim kompresorom i specijalnim pneumatskim alatom, koji su danas od ranih jutarnjih sati angažirani na razbijanju stijene koja ugrožava stambeni objekat u konjičkom naselju Pleha - saopćeno je iz FUCZ-a.

Osim tima FUCZ i Općinske službe civilne zaštite Konjic, angažirani su i uposlenici JKP “Standard” d.o.o. Konjic.

Kako bi se uklonila stijena koja ugrožava stambeni objekat i izbjegla dalja devastacija te se stvorili su uslovi za sanaciju nastale štete, tim FUCZ-a u narednih nekoliko dana intenzivno će raditi na razbijanju stijene i uklanjanju kamenja i zemlje.

- Svi otvori na stambenim i pomoćnim jedinicama u ovoj zgradi osigurani su prije početka radova na uklanjanju stijene te nije bilo potrebno evakuisati stanare. Zbog opasnosti od daljeg obrušavanja, čvrstoće stijene i kako se ne bi ugrozila sigurnost stanara ali i svih koji su angažirani na ovom zadatku, poduzimaju se sve potrebne sigurnosne mjere - kazala je glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač.

Operativnim planom predviđeno da bi se ova lokacija mogla očistiti u narednih nekoliko dana.

VEZANI TEKST - Nevrijeme u Konjicu i Jablanici aktiviralo klizišta, zatrpani putevi

Tokom noći sa 2. na 3. februar u naselju Pleha došlo je do obrušavanja veće stijene, koja je ugrozila jednu stambenu kuću. Stijena je probila vanjski zid kuće, koji se dijelom obrušio, te se zaustavila u trpezariji. Srećom nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta.