open-navfaktor-logo
search
Zbog sinoćnje besjede...
Konaković: Koja je logika iftariti u ugostiteljskim objektima? Evo gdje on iftari
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo prašinu je digla rasprava u vezi s iftarima i ograničenim radnim vremenom ugostiteljskih objekata, a glavne uloge u raspravi imali su Haris Zahiragić, Mahir Dević i Elmedin Konaković.
05.05.2021. u 22:31
get url
text

Zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević je ukazao da je nelogično jer nije pomjereno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, a naročito zbog ramazana.

- Nelogično je zašto se nije postupilo po zaključku zastupnika Harisa Zahiragića i Kluba SDA u smislu pomjeranja radnog vremena ugostiteljskih objekata ili to ima neke veze sa iftarima. Sumnjamo da ima otvorene veze sa iftarima. Ako je policijski sat od 21 sat, ne vidimo ni jedan razlog da se radno vrijeme ugostiteljskih objekata vraća na 20 sati. Krizni štab nije postupio u skladu sa Zaključkom Skupštine KS – kazao je između ostalog Dević.

Zastupnik Elmedin Konaković replicirao je Deviću i kazao je da bi se ramazan trebao provoditi u krugu porodice, a ne da se iftari u ugostiteljskom objektu.

- Zanima me kako to rezonuju kolege koje su tražili ovakav zaključak, za koji ne mislim da ima svrhe i logike, koja je težnja da se za vrijeme ramazana iftari održavaju u ugostiteljskim objektima. Sa kojim se to dijelom naše tradicije ili vjere, šta nas to tjera da ramazansko vrijeme provodimo tako. Ramazansko i iftarsko vrijeme je vrijeme za porodicu i druženje. Zašto bismo u vrijeme pandemije išli u ugostiteljske objekte. Naročito kolega Dević za kojeg mislim da je svršenik medrese, da nas malo prosvijetli. Zašto ovolika ofanziva – pitao je Konaković.

Međutim, Konakovića su ovaj put "izdale" njegove stranačke kolege, pohitivši objaviti slike sa ovogodišnjih zajedničkih iftara iz ugostiteljskih objekata, koje demantuju današnje izlaganje šefa NiP-a i propovijedanje o vjeri, tradiciji i porodičnim druženjima.

Iftar u Živinicama

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.