Konaković: GRAS najvjerovatnije ide u stečaj

objavljeno: 24.05.2017. u 15:58

Premijer KS Elmedin Konaković izjavio na pauzi zasjedanja sjednice Skupštine KS da će biti imenovan prinudni upravnik u KJKP GRAS ako Skupština u nastavku zasjedanja to odobri.

- GRAS je već u predstečajnom postupku i vrlo brzo će se morati početi pripremati za onu težu fazu. GRAS duguje 126 miliona maraka Poreznoj upravi FBiH, 60 miliona maraka ima izvršnih presuda prema radnicima i još oko dvadesetak miliona maraka Upravi za indirektno oporezivanje. Zbog toga postoji sve realnija šansa za skori stečaj ovog preduzeća – kazao je Konaković.

On je pojasnio da ima nešto sredstava u budžetu Vlade KS koja su predviđena za pomoć GRAS-u kako bi ovo preduzeće preživjelo do 2018. godine.

- Vlada neće predložiti stečajnog upravnika u GRAS-u, jer je to posao stranke. Prinudnog upravnika treba predložiti SDA. Ja se zbog nekih stranačkih rješenja bunim jer smatram da nisu dobra, a kojeg će kandidatata predložiti SDA za prinudnog upravnika, Vlada o tome ne odlučuje, ali će to ocijeniti kada dobijemo konkretno ime – zaključio je Konaković.