open-navfaktor-logo
search
Trenutno stanje
Konačna odluka u utorak: Iz Prve lige FBiH ispadaju i dva bivša premijerligaša
Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovine završena je zbog koronavirusa. Krovni Savez je "kraj svirao" 1. juna, a nešto ranije zbog pandemije su okončane i prve lige entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.
10.06.2020. u 14:27
get url
text

Iako to zvanično nije objavljeno na internet-stranici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FSBiH), titulu prvaka osvojio je FK Sarajevo (Bordo tim je šampionski naslov proslavio prošlog petka), Evropu su "izborili" Željezničar, Zrinjski i Borac, a iz elitnog razreda ispali su Čelik i Zvijezda 09.

Shodno tome, iz Sarajeva i Krupe na Vrbasu pohvalili su se kako su njihovi klubovi - Olimpik i Krupa izborili plasman u Premijer ligu BiH.

I dok press služba FSBiH svojom nemarnošću unosi dodatnu zabunu, u Nogometnom savezu Federacije BiH (NSFBiH) jasni su po pitanju ko ispada, a ko ulazi u Prvu ligu FBiH.

- Nakon što je proglašen kraj sezone, gledajući tabele iz Prve lige FBiH ispadaju četiri posljednjeplasirana tima, a u Prvu ligu FBiH ulaze četiri prvaka iz drugih liga Federacije BiH, a koji isunjavaju uvjete - kazao je za Faktor Irfan Durić, predsjednik NSFBiH, koji je dodao kako će sve biti ozvaničeno u predstojeći utorak kada je zakazana sjednica Izvršnog odbora NSFBiH:

- Dan ranije bit će održana sjednica Izvršnog odbora FSBiH, kada bi trebao biti usvojen kalendar takmičenja za sezonu 2020/21, a sutradan bismo i mi trebali usvojiti kalendar Prve lige FBiH koja bi trebala startati sedam dana nakon Premijer lige BiH - kaže Durić.

Po plasmanu nakon 16 odigranih kola iz Prve lige FBiH trebali bi ispasti dva bivša premijerligaša Orašje i Jedinstvo (Bihać), te Slaven (Živinice) i Radnik (Hadžići).

S druge strane, u trenutku prekida sezone prva mjesta u drugim ligama Federacije BiH, a samim tim, na papiru plasman u Prvu ligu (ako zadovoljavaju uvjete), izborili su: NK Posušje (Druga liga - Jug), FK Seona (Druga liga - Sjever), FK Rudar Han Bila (Druga liga - Zapad) i NK Vis Simm Bau - Kosova (Druga liga Centar).

A kada govorimo o uvjetima za plasman u Prvu ligu FBiH, drugoligaški klubovi, prema Propozicijama, imaju jedan poseban uvjet, a u kojem se kaže:

- Klubovi Druge lige FBiH da bi ostvarili plasman u Prvu ligu FBiH, pored ostalih uvjeta (prvoplasirani, infrastruktura i dr.) moraju ispuniti uvjet da su u cijelom toku te takmičarske sezone u stalnim takmičenjima imali uključene minimalno tri omladinske selekcije. Od toga obavezno selekcije juniora (U-19) i kadeta (U-17) u Omladinskoj ligi BiH grupa Centar, Jug, Sjever i Zapad ili Premijer ligi BiH za juniore, a ostale u stalnim ligama kantona/županija.

Treba naglasiti da je još neizvjesno da li će Čelik igrati Prvu ligu FSBiH. Zeničani su najavili da bi Skupština mogla izglasati da klub sa Bilinog polja počne takmičenje od kantonalne lige.

Ukoliko se to dogodi, iz Prve lige FBiH ispast će tri kluba, a tome će se obradovati Orašje koja zauzima 13. poziciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.