Predsjedavajući Komšić i papa Franjo su imali privatni razgovor u Papinskoj apostolskoj palači, na kojem je Komšić upoznao papu Franju sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

U srdačnom razgovoru, dotakli su se i problema sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, prevashodno sa odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su u privatnom razgovoru govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti. Po završetku posjete Palači, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je papi Franji uručio poklon, a radi se o vrijednom izdanju knjige Bosansko Kraljevstvo, kao i prstenu pečatnjaku bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja.

Komšić se nakon sastanka sa papom sastao i sa nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Vatikana za odnose sa državama. Nadbiskup je u razgovoru sa Komšićem potcrtao ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Nadbiskup Gallagher se interesovao i za sigurnosno-političku situaciju u BiH, kao i odnosu susjednih i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini i krizi u BiH.