open-navfaktor-logo
search
Više ambasada
Komšić: Tačno je da stranci lobiraju da se održi ova Vlada KS
Na pitanje koji je interes da stranci lobiraju za ovu Vladu, Komšić je odgovorio "da se pokaže da u Sarajevu može funkcionirati neki drugi koncept, mada je to sada po meni pitanje je li to drugi koncept..."
28.05.2019. u 09:13
get url
text

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio je sinoć na televiziji Hayat da "stranci lobiraju da se sačuva postojeća skupštinska većina i postojeća Vlada u Kantonu Sarajevo".

-Mi nećemo rušiti Vladu, pogotovo ne za ljubav SDA. To za strance je tačno, ali neću vam reći koji stranci - rekao je Komšić.

Na pitanje da li je taj koji lobira  šef Delegacije Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark, Komšić je odgovorio: "Nije Wigemark, ma kakav Wigemark". 

Rekao je da lobiraju ambasade i da "nije jedna ambasada, nego ambasade". Na konstataciju da "stranci održavaju postojeću većinu i Vladu", Komšić je rekao: 

-Ne znam da li stranci održavaju, mislim da se ta Vlada održava ipak nekom vrstom unutrašnje saradnje, ali da jedan dio međunarodne zajednice stoji iza ove Vlade i pokazuju interes da ova vlada uspije, to je tačno. Ali lako vam je to vidjeti, pogledajte samo izjave pojedinih zvaničnika i sve će vam biti jasno - rekao je Komšić, a na pitanje šta je njihov motiv, odgovorio je: 

-Da se pokaže da u Sarajevu može funkcionirati neki drugi koncept, mada je to sada po meni pitanje je li to drugi koncept, je li to čist koncept. Jer pazite, vi imate Vladu... Naša stranka, DF pa eto i SDP, jeste drugi koncept, ali ne možete to reći za Konakovića da je drugi koncept, on je ipak došao iz SDA i nije promijenio svoje političke stavove, svoju ideologiju u odnosu na SDA. On je samo ljut na SDA iz nekog razloga. Dakle, to je jedan čudan miks. Naša stranka ipak vodi tu Vladu, moje mišljenje je da joj treba dati šansu - rekao je Komšić i dodao da treba vidjeti hoće li to uspjeti. 

Pritisak stranih ambasada da se održi sadašnja većina i Vlada KS nije nepoznanica. Među onima koji su sasvim sigurno u toj grupi je Ambasada Velike Britanije u Sarajevu i njihov ambasador Matthew Field, što je u mnogim slučajevima veoma očito.  

Bez sumnje, tu je i nezaobilazni OSCE čije se djelovanje već godinama unazad svodi na uredbovanje u Kantonu Sarajevu, o čemu se uostalom i javno govorilo, između ostalog i iz akademske zajednice. Komšić je sinoć zapravo samo potvrdio ono što je svakome iole upućenom u dešavanja u ovoj zemlji odavno jasno. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.