open-navfaktor-logo
search
"Pratimo situaciju"
Komšić razgovarao sa kraljem Filipom VI: BiH ima podršku Španije u očuvanju suvereniteta
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je danas u Madridu sa španskim kraljem Filipom VI.
09.02.2022. u 20:33
get url
text

Sagovornici su razgovarali o prijateljskim odnosima između dvije države, o unaprijeđenju političkih, ekonomskih ali i kulturnih veza između dvije prijateljske zemlje. U tome smislu razgovarano je i o ideji otvaranja Instituta Miguel de Cervantes u Bosni i Hercegovini.

- Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazio je zahvalnost Filipu VI za pomoć Kraljevine Španije koja je pružena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pri tome izrazivši saučešće zbog smrti generala Luisa Carvajala koji je komandovao španskim trupama u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg.

Kralj Filip VI istakao je kako u vojsci Kraljevine Španije mnogi vojnici i generali osjećaju povezanost sa Bosnom i Hercegovinom, te da su vrlo česta prisjećanja na angažman španske vojske u Bosni i Hercegovini.

Kralj Filip VI izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se Vlada Kraljevine Španije obavezala na aktivniji angažman i pomoć Bosni i Hercegovini u oblasti ekonomske saradnje, naglasivši podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te da je to zajedničko i Bosni i Hercegovini i Kraljevini Španiji. Također, kralj Filip VI s tim u vezi naveo je da u Kraljevini Španiji posebno prate dešavanja u jednom od bosanskohercegovačkih entiteta.

Predsjedavajući je kazao da se sva otvorena pitanja u Bosni i Hercegovini moraju rješavati uz više međusobnog razumijevanja, te isključivo kroz institucije države Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Komšić sa premijerom Sanchezom: Španija će iskoristiti kontakte kako bi pomogla BiH

Komšić se danas sastao i sa premijerom Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom koji je najavio zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Španski kralj Filip VI bio je pozitivan na COVID-19 ranije u srijedu nakon što je pokazao blage simptome tokom noći i ostat će u izolaciji sedam dana, navodi se u saopćenju Kraljevske palače.

- Opšte zdravstveno stanje Njegovog Veličanstva je dobro i on će nastaviti svoje institucionalne aktivnosti iz svoje rezidencije - navodi se, dodajući da kraljica Letizia i njihova kćerka princeza Sofija nisu pokazivale simptome.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.