open-navfaktor-logo
search
Manjača
Komšić o vojnoj vježbi OSBiH i SAD-a: Ponosan sam!
Na vojnom poligonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Manjača, nedaleko od Banjaluke, danas je održan prikaz dijela zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD na terenu u okviru vojne vježbe "Brzi odgovor 21", javlja Anadolu Agency (AA)
22.05.2021. u 14:55
get url
text

Pokazna vježba danas je izvedena u okviru Dana visokih zvanica, u okviru vježbe "Brzi odgovor 21" koja traje od 17. maja do 2. juna.

Danu visokih zvanica prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, američki ambasador u BiH Eric Nelson, komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, general Christopher Cavoli, premijer FBiH Fadil Novalić i drugi vojni bh. i američki zvaničnici.

Vojnici BiH i SAD na poligonu su pokazali kako izgleda neutralisanje protivničkih snaga iz zasjede uz elemente podrške iz zraka.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, izrazio je zahvalnost Vladi i vojsci SAD što su odlučili da zajedno sa OS BiH danas učestvuju na ovoj vojnoj vježbi i da se na taj način jasno pokaže i vidi da su OS BiH u potpunosti opravdale ono što je do sada nazivano najuspješnijom reformom u BiH od Dejtona pa do danas.

- Danas smo praktično na licu mjesta u ovoj vojnoj vježbi mogli da vidimo da su OS BiH s punim stepenom borbene gotovosti operativne i sposobne da izvršavaju misiju koju po Zakonu o odbrani imaju. Vi znate da je to zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, učešće u međunarodnim mirovnim misijama, borba protiv terorizma i pomoć stanovništvu BH u toku elementarnih nepogoda - kazao je Džaferović.

VEZANI TEKST - Džaferović na Manjači: Pokazano je da su OSBiH spremne na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

Dodao je da izuzetno važno što je danas pokazana interoperabilnost sa armijom SAD te naglasio da je reforma odbrambenog sektora u BiH dala svoje puno opravdanje.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, poželio je dobrodošlicu u BiH generalu Cavoliju i njegovim trupama, a pripadnicima OSBiH čestitao je na svemu prikazanom do sada i danas.

- Moram reći da osjećam jednu vrstu ponosa, pored zadovoljstva što je naš saveznik, partner i prijatelj SAD odabrao OSBiH kao nekog kome vjeruje i sa kojim procjenjuje da može da izvodi ovakve vrste operacija. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje provode OS BiH i Ministarstvo odbrane uz potpuno političku podršku Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH. Ovo nije kraj naše saradnje. Naše OS i Vojska SAD kao i ostale jedinice zemalja članica NATO-a već su sarađivale u borbenim zonama, prije svega tu mislim na misije u Iraku i Avganistanu, a ovo je u okviru nove situacije u BiH, gdje BiH već aktivno učestvuje u Akcionom planu za članstvo u NATO-u, samo još jedna potvrda da je odluka onih koji odlučuju o putu BiH i vanjskopolitičkim ciljevima BiH bila ispravna. Ta odluka se tiče našeg puta ka punopravnom članstvu u NATO savezu - kazao je Komšić.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, rekao je da učešće BiH u vježbi "Odbrana Evrope 21" za BiH znači da je kredibilan partner za očuvanje mira i sigurnosti u ovom dijelu Evrope.

- Kroz ovu vježbu mi smo provjerili i testirali našu integraciju sa snagama saveznika i ovo je za nas bilo važno da provjerimo naše elemente kolektivne sigurnosti upravo onako kako su strategijski državni dokumenti to i predvidjeli - kazao je Podžić.

VEZANI TEKST - Na Manjači zajednička vježba: "Teško je prepoznati ko su američki vojnici, a koji su iz BiH"

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Združenog štaba OS BiH, rekao je da očekuju da će u BiH doći do kompromisa koji će dati mogućnost da dođe do boljeg artikulisanja ukupnih potreba odbrambenog sistema i povećavanja izdvajanja za odbranu u BiH radi interesa države BiH, njenih građana, ali i oružanih snaga.

Generalmajor Radovan Ilić, komandant Operativne komande OS BiH, najavio je da će uslijediti i druge vježbe, odnosno niz bilateralnih vježbi kao što je vježba s Vojskom Srbije u oktobru na poligonu Manjača i učešće na međunarodnim vježbama u svijetu.

- Ovo nije nikakva NATO vježba. Ovo je bilateralna vježba koju izvodimo sa Vojskom SAD kao sa svim drugim vojskama s kojima imamo sklopljene bilateralne sporazume - naglasio je Ilić.

{$galerijaFotografija}

Christopher Cavoli, koji je ranije bio u BiH kao pripadnik stabilizacionih snaga, rekao je da je ponosan i sretan kada vidi napredak napravljen u BiH.

- Kao što znate, nije lako organizovati ovako veliku vježbu zbog toga želim da iskažem svoje profesionalno divljenje Oružnim snagama BiH zato što su uradili jako dobar posao - kazao je on.

Eric Nelson, ambasador SAD u BiH, pohvalio je pokazane vještine pripadnika OS BIH i SAD tokom ove vježbe.

- Ovo je najveće angažovanje trupa vojske SAD još od okončanja misije SFOR-a 2004. godine i još jedan je pokazatelj trajne posvećenosti SAD održavanju mira i stabilnosti u BiH - kazao je on.

Istakao je da je put pred BiH jasan i da su "vrata NATO-a otvorena".

"Ono što vidimo danas na sceni jeste jačanje partnerstva između NATO saveza i BiH u smislu provođenja neophodnih reformi koje će BiH približiti evroatlanskim standardima prvenstveno kada je u pitanju napredak na svim poljima uključujući i vladavinu prava.

- SAD su ponosne na napredak koji je BiH postigla i ostaje posvećen i snažan partner BiH na njenom daljem putu ka evroatlanskim integracijama - rekao je Nelson.

U vježbi "Brzi odgovor 2021" učestvuje oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika, a održava se na vojnim poligonima OS BiH Manjača i Glamoč te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle.

Vježba "Brzi odgovor 21" je dio velike multinacionalne vježbe "Branilac Evrope 21" (Defender Europe 21) koju Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku provodi povezujući četiri različite vojne vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, s učešćem oružanih snaga iz ukupno 27 zemalja.

Manjača, 22.05.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.