open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić: Dodik se ne bi trebao stavljati u ulogu medicinskog eksperta, nadam se da će prestati sa time
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prokomentirao je izjave svog kolege iz Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa vakcinama za koronavirus.
14.12.2020. u 09:25
get url
text

Dodik je, podsjetit ćemo, najavio da će primiti rusku vakcinu, te je izrazio sumnju prema onim vakcinama koje se razvijaju na Zapadu.

- Što se mene tiče, ja ću primiti rusku vakcinu, pa kako ko hoće, kako ko neće. Ja vjerujem u to i ne vjerujem u komercijalne priče koje dolaze sa Zapada. Ovdje vakcinu pravi država i vakciniše svoje stanovnike. To znači da treba imati povjerenje. Za razliku od ovih pretendenata ko će prije napraviti vakcinu na Zapadu. Svakakvih tu spekulacija ima, da će vakcine sa Zapada utjecati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog što ne možete da znate. Ali da bi se to razjasnilo, moj pristup će biti ovakav – izjavio je Dodik.

Takvom istupu se usprotivio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Gospodin Dodik kao član Predsjedništva BiH i odgovorno lice nikako se ne bi trebao stavljati u ulogu medicinskog eksperta, te na osnovu spekulacija govoriti o tome koje vakcine su dobre, a koje nisu. To unosi nemir i konfuziju među građane. Nadam se da će to prestati da radi – izjavio je Komšić.

Indikativno je da je Dodik javno počeo zastupati potrebu korištenja ruskih vakcina uoči posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.