Subota, 25.06.2022.
h

Komšić predlaže: Formirati novu stranku, DF, SDP, GS i Našu stranku ugasiti?!

Na inicijativu predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić dostavio je Prijedlog principa (plana) za održavanje Kongresa ujedinjenja na adrese predsjednika SDP-a BiH, Naše stranke i Građanskog saveza.

Kako se navodi u Prijedlogu, plan je sačinjen u skladu sa zaključkom s jučerašnje sjednice Predsjedništva DF-a, a Kongres ujedinjenja četiri stranke ljevice trebao bi biti održan 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom.

U Prijedlogu koji je iznio DF i koji ima sedam tačaka, praktično se predlaže formiranje nove političke stranke iz postojeće četiri partije. Kako predlažu u DF-u, taj novi, ujedinjeni politički subjekt bi dobio novo ime, grb, zastavu i logo koji će proizlaziti iz socijaldemokratske ideje i tradicije.

- Radi demokratičnosti postupka, svaki politički subjekt koji pristupi Kongresu ujedinjenja kandidovat će najmanje po dva kandidata/kandidatkinje za poziciju presjednika novoformiranog političkog subjekta – navodi se u Prijedlogu DF-a.

Predlaže se i da na Kongresu ujedinjenja sve četiri stranke imaju jednak broj delegata, najmanje po 300, te jednak broj predstavnika i članova rukovodstva.

Predsjedništvo Demokratske fronte ističe da su inicijativu za Kongres ujedinjenja pokrenuli "vodeći računa o kulminaciji političke krize koja se manifestuje u svim oblastima života građana do nepodnošljivog nivoa", te uzimajući u obzir raspoloženje građana koji, kako navode iz DF-a, žele vidjeti ujedinjene stranke građansko-lijevog bloka.

Iz SDP-a, Naše stranke i Građanskog saveza još se nisu oglasili o ovom prijedlogu Komšićevog DF-a.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh