open-navfaktor-logo
search
Odluke općina
Kome pogoduju povećane komunalne takse u KS: Umjesto kladionica kaznili privrednike
Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo u februaru usvojila Zakon o komunalnim taksama, na općinama je bilo da taj Zakon usklade sa svojim odlukama, ali rezultiralo je to nezadovoljstvom privrednih subjekata zbog povećanja iznosa komunalnih taksi.
25.04.2022. u 16:40
get url
text

Početkom aprila Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini KS, na svom Facebook profilu pojašnjavao je kako je usvojen novi Zakon kojim se "otvara mogućnost dodatnog oporezivanja kladionica parafiskalnim nametima / taksama".

- Nije trebalo mnogo vremena da načelnik Nermin Muzur predloži, a Općinsko vijeće usvoji novu odluku kojom se kladionicama propisuje visoka taksa, a pored toga uvodi se i taksa za svaku igru koju u tim prostorima priređuju. Prije nekoliko dana i Općina Centar uradila je isto. Nove takse za kladionice, značajne. Siguran sam da će još neke općine u KS uraditi isto u narednom periodu. Kolege iz opozicije su bile odlučno protiv ili suzdržani – napisao je tada Konaković.

VEZANI TEKST - Poslodavci ogorčeni: Enormni rast cijena komunalne takse u KS dovest će do otpuštanja radnika

 

Predstavnici Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo (UPKS) upozorili su da enormni rast cijena parafiskalnog nameta komunalne takse na području Kantona Sarajevo može dovesti do otpuštanja radnika i zatvaranja poslovnih jedinica. 

- Nakon saznanja da su općinska vijeća u KS, izuzimajući Općinsko vijeće Novi Grad, donijeli nove odluke o visini naknada komunalnih taksi, prevashodno u dijelu koji se odnosi u visini naknade za isticanje firme, mi kao poslodavci pokušavali smo ukazati na mogućnost enormnog rasta za komunalne takse.

Prilikom donošenja Zakona o komunalnim taksama u KS, zatražili smo da se jasno definišu maksimalni iznosi koji mogu biti naplaćeni od poslodavca za istaknutu firmu. Nažalost to nije prihvaćeno, svi su govorili da će općinska vijeća uzeti u obzir činjenicu da poslovanje privrednih subjekata, posebno u vrijeme pandemije, i sada nakon rasta svih energenata i repromaterijala, a posebno životnih namirnica utječu na poslovanje, odnosno da će se potruditi da komunalne takse budu u realnim okvirima – naveli su na press konferenciji koja je održana danas.

Amel Pintol, vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža, kazao je da je namjera bila da se provede odluka Skupštine KS da se u roku od 30 dana sve lokalne zajednice donesu nove odluke o  komunalnim taksama.

- Prevashodno se radilo na povećanju komunalne takse priređivačima igara na sreću. S obzirom na to da je Ustavni sud donio odluku da jedini kriterij ne može biti za donošenje te odluke sama djelatnost, Općinsko vijeće, općinska služba je pripremila odluku kojom ćemo mi mimo tog kriterija djelatnosti donijeti kriterij geografske smještenosti određenog privrednog subjekta. Podijeljena je Općina Ilidža na zone i u tim zonama se naplaćuje posebno velika naknada za priređivače igara na sreću – kazao je Pintol.

Kaže da je Klub SDA u OV Ilidža ponukalo da glasaju za ovu odluku činjenica da se i ranije upućivalo više inicijativa u prošlom sazivu OV da se tim priređivačima igara na sreću poveća naknada.

VEZANI TEKST - Kristić tražila ukidanje takse na istaknutu firmu, općinska vijeća sama određuju hoće li je naplaćivati

 

- Mi imamo problem da je u Sokolović Koloniji, u centralnom dijelu Ilidže i Osijeku, da su priređivači igara na sreću, kladionice, udaljene manje od 100 metara od vjerskih i obrazovnih ustanova – kazao je Pintol kazavši da je namjera da se takse povećaju većim privrednim subjektima, a smanji manjim obrtima.

Ranije je zastupnica u Skupštini KS Danijela Kristić tražila da se izglasa inicijativa da se ukinu takse u roku od tri godine, međutim do toga niti je došlo, a sudeći prema posljednjim odlukama OV, neće ni doći.

Jedino ko će imati koristi od povećanja komunalnih taksi jesu budžeti općina, a koliko će to utjecati na privrednike, izgleda da se nije puno mislilo.

Iako smo pozvali više vijećnika i predsjedavajućih OV, većina je danas bila na sastancima i na putovanjima, a i bez toga malo ih je znalo išta reći o odluci koju su izglasali i šta zapravo ta odluka nosi sa sobom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.