navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Iznenađujući odgovori

Koliko dugo ostaci hrane mogu stajati u frižideru?

Stručnjaci imaju odgovor na sve, pa tako i na jednu od češćih nedoumica, a to je koliko dugo ostaci hrane mogu stajati u frižideru.

Objavljeno: 04.03.2020. u 22:32
get url
text

Za većinu namirnica zlatno pravilo je četiri dana. Tako tvrdi tim Magnet Kitchens. Naime, oni su proveli ispitivanje kojim su tražili odgovor na pitanje koliko brzo se kvare neka od najpopularnijih jela.

Kad su u pitanju salate, ne biste ih smjeli jesti pet dana nakon pripreme. Doručci poput zobenih kaša trajat će tri dana, a smoothie samo jedan, zbog svježih sastojaka.

- I smoothieje i kaše je najbolje pojesti u roku od 24 sata od pripreme. Voće oksidira i zdrav zalogaj brzo se može pretvoriti u pravi užas - kaže glasnogovornik Magnet Kitchensa.

Kuhane stvari poput kus-kusa, riže ili kvinoje se ne bi smjele miješati s drugim namirnicama jer im to produljuje trajnost. Međutim, pravilo je pojesti ih u roku od tri dana.

Istraživanjem su otkrili da kuhano povrće može izdržati i do sedam dana, a povrtna juha četiri.

Postoje jela koja će imati bolji okus nakon nekoliko dana, a to su sarma, ćufte ili curry. Također, ako želite produljiti rok valjanosti određenih jela, nabavite kvalitetne spremnike koji će hranu dulje održati svježom.