open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Kolektivna dženaza: U Potočarima će biti ukopano 19 žrtava genocida, među njima i maloljetnici
Ove godine 11. jula na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH).
05.07.2021. u 14:30
get url
text

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Azmir Osmanović, koji je u vrijeme stradanja imao 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identifikovan je u maju ove godine. Tada su identifikovane još dvije žrtve – Zaim Hasanović i Asim Nukić, čiji će posmrtni ostaci također biti ukopani ove godine.

- Konačan smiraj ove godine pronaći će još jedan maloljetnik – Fikret Kiverić, koji je imao 17 godina u momentu smrti. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica 2008. godine. Zvanično je identifikovan 2013. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke ukopa osam godina kasnije - kaže glasnogovornica INOBiH Emza Fazlić.

Po ukopu posmrtnih ostataka ovih mladića, kako pojašnjava Fazlić, u mezarju Memorijalnog centra bit će ukupno 435 maloljetnika ubijenih u genocidu.

Na kolektivnoj dženazi ove godine bit će ukopana i Zilha Delić, koja je u momentu stradanja imala 24 godine. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su 2019. na Kameničkom brdu, a identifikovana je 2020. godine.

Ove godine bit će ukopani otac i sin, Hajro i Jusuf Aljić. Hajro je imao 51 kada je ubijen, dok je njegovom sinu bilo svega 28 godina.

- Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u trenutku smrti - kaže Fazlić.

Osim ovih žrtava, na ovogodišnjoj džanazi bit će ukopani i Vejsil Hamzabegović, Muhidin Mehmedović, Ramiz Selimović, Esnaf Halilović, Muamer Mujić, Mehmed Beganović, Nezir Dautović, Ibrahim Avdagić, Jusuf Halilović, Salih Džananović i Meho Karahodžić.

Meho Karahodžić, Salih Džananović i Husein Kurbašić identifikovani su prošlog mjeseca.

Fazlić naglašava da, kao i svake godine, porodice žrtava imaju mogućnost da se do dženaze odluče da daju saglasnost za ukop svojih najmilijih. 

- U komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 88 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o identitetu, ali ih još nisu zvanično identifikovale porodice. S druge strane, identifikovano je još 36 žrtava, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog oskudnih skeletnih ostataka ovih žrtava koji su do sada pronađeni - kaže Fazlić.

Porodice dvije žrtve koje su dale saglasnost ove godine pa je potom povukle, odlučile su se za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih naredne, 2022. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine tokom počinjenja genocida ubijeno više od 8.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.