open-navfaktor-logo
search
Prosvjetljenje u pet dana
Kojović A: Vlast skreće pažnju sa pandemije; Kojović B: I Hitlerov "Mein Kampf" je bio "non-paper"
Principijelno i sa stavom, u samo pet dana predsjednik Naše stranke Predrag Kojović promijenio je mišljenje o "non-paperu" koji je na noge podigao i Evropsku uniju, a posebno uzbrukao političke duhove na Balkanu. 
19.04.2021. u 10:17
get url
text

Tako je 12. aprila, u zvaničnom stranačkom saopćenju, po difoltu, obrušio se na vladajuće stranke u državi, a čitajući između redova to su SDA i Demokratska fronta, zbog činjenice da su dva člana Predsjedništva BiH upravo iz ovih stranaka, Šefik Džaferović i Željko Komšić, koje je direktno i prozvao.  

Ono što se spinuje u javnosti iz njegovih krugova, jeste da je "non-paper" izmišljen u "bošnjačkoj kuhinji" (ovo najviše voli čuti Dragan Čović koji Komšića naziva "bošnjačkim članom"), kako bi se skrenula pažnja javnosti sa respiratora, vakcina, pandemije..., te kako je postojeća vlast nesposobna i treba da ode sa političke scene na izborima naredne godine. 

- Članovi Predsjedništva, pogotovo Džaferović i Komšić, morali su tražiti hitan odgovor od svih relevantnih aktera međunarodne zajednice da se odrede prema cjelovitosti i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Nažalost, i ovako teška tema iskorištena je da se u najnepovoljnijem trenutku za vlast skrene pažnja s njene nesposobnosti u suočavanju s posljedicama pandemije. Ispravne reakcije danas od predsjednika Slovenije, Ambasade SAD-a te drugih međunarodnih zvaničnika koji bezrezervno daju podršku Bosni i Hercegovini, ali dodatno razočarava činjenica ko nam se nalazi na prvoj liniji političke odbrane cjelovitosti zemlje. To su oni ljudi koji tu odbranu koriste da prikriju nesposobnost vlastitog upravljanja njom. Sumnjamo da bi bili u stanju da je odbrane i dok se vlast ne promijeni naša jedina odbrana je raspoloženje velikih sila prema našoj cjelovitosti. Tražimo stoga i od delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini i od svih zemalja Kvinte da se izjasne o tome da li su spremni spriječiti bilo kakav pokušaj disolucije Bosne i Hercegovine kako bi se građanima naše zemlje, pored svih problema koje imaju, barem otklonile sumnje u mogućnost rata, kada im već njihova vlast nije u mogućnosti to pružiti. Nadamo se da će 2022. takvi branitelji otići s političke scene - poručeno je iz Kojovićeve stranke. 

Samo pet dana kasnije, Kojović doživljava prosvjetljenje. Ni riječi o Džaferoviću i Komšiću, nego o Dodiku i Čoviću, ali i odjednom "non-paper" više nije "skretanje pažnje javnosti", već je opasan koliko je bio i Hitlerov "Mein Kampf"! 

U organizaciji Liberalne mreže jugoistočne Europe (LIBSEEN), 17. aprila održana je online konferencija o diplomatskom skandalu izazvanom kontroverznim "non-paperom" koji se pripisuje premijeru Slovenije Janezu Janši.

Na konferenciji je govorioi Kojović. On smatra da bi najveća opasnost mogla proisteći iz eventualnog potcjenjivanja ovog dokumenta od strane međunarodne zajednice:

- U jednom trenutku i "Mein Kampf" Adolfa Hitlera funkcionisao je kao "non-paper". Dogovor Tuđmana i Miloševića o podjeli Bosne i Hercegovine u Karađorđevu je također bio "non-paper". Radi se o opasnim fantazijama ludaka. Zato je neophodan internacionalni pritisak da svi lideri zemalja EU-a, pogotovo onih koje su članice Vijeća za provedbu mira u BiH, izađu i jasno kažu šta misle o ovom dokumentu. Vrijeme je da EU pokaže da li je ujedinjuju i neke vrijednosti, ili samo geografija i ekonomija. Također je neophodno i da NATO izađe s jasnim stavom u vezi s promjenama granica na Balkanu. 

Ni riječi o "nesposobnim braniteljima koji "non-paper" koriste da bi skrenuli pažnju javnosti sa respiratora i vakcina", Kojović je "non-paper" okarakterizirao i kao eho dugogodišnje politike koju u BiH provode Milorad Dodik i Dragan Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.