open-navfaktor-logo
search
Kako na to gleda EU
Koji je interes Mađarske i Hrvatske u BiH, zašto kidišu na bh. sigurnosni prostor
Hrvatska i Mađarska se odavno takmiče koja će od te dvije zemlje imati veći utjecaj na Milorada Dodika i na taj način ostvariti regionalnu dominaciju s ciljem nominalne kontrole sigurnosnog prostora u BiH i nametanja te kontrole kao vida mjerenja vlastitog utjecaja kako u regionu tako i među NATO saveznicima. 
01.11.2022. u 21:10
get url
text

Krivulja geopolitičkih kretanja u regionu je dobila na dinamici nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Sve EU zemlje traže vlastitu afirmaciju i zauzimanje što boljih startnih pozicija nakon što se rat u Ukrajini privremeno završi.

U tom kontekstu Hrvatska i Mađarska traže način da podignu vlastitu važnost u očima jačih EU zemalja i koriste činjenicu da je Milorad Dodik do sada bio u prilici da oslabi državu BiH. Mađarska je povukla prva potez stvarajući fond za pomoć RS-u od 100 miliona eura. Hrvatska je na bazi pitanja reforme izbornog zakonodavstva u BiH iskoristila činjenicu da se Dodikovim blokadama države BiH mogu služiti i hrvatski politički predstavnici u BiH koji su prethodno sklopili politički savez sa Miloradom Dodikom. Dodikova politička ideja iredente dobila je saveznike kojima se Shmidtovim odlukama priključio i međunarodni faktor u BiH.

Računica je prosta. Bošnjake je potrebno radikalizirati i natjerati ih da u političkom smislu odustanu od ideje jedinstvene države i krenu u pregovore o povijesnom pomirenju sa Srbima i udovoljavanju zahtjeva Hrvatima kako bi se izgubio značaj države i njenih institucija u svakom smislu. Nepostojanje države BiH jasno ocrtava namjere geostrategijske kalkulacije Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu na vraćanju koncepta srboslavije u koju bi ušli dijelovi BiH (RS), Kosova (zajednica srpskih općina) i kompletna Crna Gora.

I Hrvatska i Mađarska svesrdno pomažu Ruskoj Federaciji da ostvari ove svoje geostrategijske ciljeve zbog određenih zasebno dogovorenih ekonomskih benefita sa Moskvom. Hrvatskoj je čist ćar da se izvuče iz afere Agrokor i činjenice da je Gazprom kupio skoro sva skladišta gasa i sad u kriznim vremenima Ruska Federacija je u prilici da utječe na cijenu grijanja, a Mađarska je u dužničkom ropstvu prema Kini i Ruskoj Federaciji zbog započetih infrastrukturnih i energetskih zajedničkih projekata od kojih zavisi dalja ekonomska stabilnost zemlje. 

Zato je međunarodnom faktoru u BiH, odnosno njegovom anglosaksonskom djelu i prodata priča o opasnom i korumpiranom islamskom elementu kojeg valja politički iskontrolirati sa krajnjom konsekvencom podjele zemlje od koje korist ima jedino Ruska Federacija. Tu se Schmmidt uklopio fenomenalno sa svojim odlukama diktiranim iz Zagreba što pokazuje njegovo potpuno nerazumijevanje geostrategijskih prilika na Balkanu koja ustvari oslikava potpunu nezainteresiranost Brisela da ovaj prostor uvede u EU, bez obzira na naše ambicije i utješne riječi predsjednice Evropske komisije Ursule Van der Layen izrečene prilikom njene nedavne posjete. 

Kako bi pojačali svoja politička nastojanja, i Hrvatska i Mađarska sada kidišu i na sigurnosni prostor BiH. Hrvatska sa nastojanjem da se ubaci u misiju EFOR-a, a Mađarska sa inicijativom o izgradnji svoje faktički vojne baze u Brčkom. Naime, Mađarska sa Srbijom kani izgraditi humanitarni centar u Brčkom koji će se baviti pitanjima civilne zaštite sa primarnim akcentom zaštite od požara.

S druge strane, Hrvatska osim ekološkog problema nije prstom mrdnula na najave o izgradnji po svim gabaritima tipičnog vojnog aerodroma u Trebinju sa istom CZ pozadinom. Na očigled Amerikanaca i Britanaca dvije zemlje EU-a ekonomski ucijenjene od Ruske Federacije i Kine vrše direktno prekrajanje geopolitičke karte Zapadnog Balkana kroz objedinjavanje teritorije entiteta RS u Brčkom i uspostavom proxy vojnih baza u Brčkom i Trebinju koje će nominalno služiti kao obavještajno-operativni centri FSB-a i baze za infiltriranje agentura i hibridne gerile poput plaćenika iz Wagnera, finansiranje i širenje ruskih medija i uspostave i održavanje farme servera za kontrolu društvenih mreža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.