open-navfaktor-logo
search
Nanesena šteta
Koje su posljedice amandmana "Osmorke" i HDZ-a kojima su oduzeta 2,5 miliona KM od popisa poljoprivrede u FBiH
Popis poljoprivrede u Federaciji Bosne i Hercegovine u ovoj godini, koji je neizmjerno važan kako za razvoj sektora poljoprivrede, tako i za bh. ekonomiju u cjelini, doveden je u pitanje jer od novca planiranog za realizaciju ovog projekta amandmanima koji su usvojeni na Budžet FBiH za 2023. godinu, a koje su podnijeli koalicija "Osmorka" - HDZ, oduzeta su 2,5 miliona KM.
10.03.2023. u 20:17
get url
text
Poljoprivrednik
Poljoprivrednik

- Neprovođenjem Popisa na području Federacije Bosne i Hercegovine se dovodi u pitanje relevantnost Popisa poljoprivrede na području Republike Srpske i Brčko distrikta jer plan i cilj provođenje Popisa je da se provede na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a ne samo na njenom jednom dijelu. Podaci koji budu dobijeni samo za područje RS i Brčko distrikta neće biti iskoristivi, niti će moći poslužiti za bilo kakve analize i izračune za područje Bosne i Hercegovine - upozorili su u Federalnom zavodu za statistiku i dodali:

- S obzirom na to da se Popis poljoprivrede provodi na području Bosne i Hercegovine, sve aktivnosti u vezi s koordinacijom i pokretanjem provođenja istog, shodno zakonskoj legislativi su u nadležnosti Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

"Povlačenje sredstava iz EU fondova" 

Pojašnjavaju kako je popis poljoprivrede opsežno statističko istraživanje.

- Popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini neizmjerno je važan kako za razvoj sektora poljoprivrede, tako i za bh. ekonomiju u cjelini. Nedostatak pouzdanih i tačnih statističkih podataka za poljoprivredu čini otežanim provođenje razvojnih politika i strategija, te onemogućava povlačenje sredstava iz EU fondova koja bi značajno unaprijedila stanje u poljoprivrednoj oblasti - naglašavaju.

Dodaju kako je Federalni zavod za statistiku u saradnji sa Agencijom za statistiku Bosne i Hercegovine i Republičkim zavodom za statistiku u 2022. godini provodio aktivnosti Pilot-popisa poljoprivrede kako bi izvršio testiranje Metodologije, informacionog sistema, samog načina popisa poljoprivrede na terenu. Sve navedene aktivnosti su uspješno završene krajem 2022. godine.

- U Planovima statističkih istraživanja Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine predviđeno je provođenje Popisa poljoprivrede u 2023. godini, Federalni zavod za statistiku je u svom zahtjevu za osiguranje finansijskih sredstava planirao iznos od 6.011,032 KM koji je neophodan za provođenje Popisa.

VEZANI TEKST - Zastupnički dom FBiH obavezao Zavod za javno zdravstvo da kaže kojih sedam voda je imalo bakteriju

Razmatranjem Prijedloga budžeta FBiH na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, održane 25.1.2023. godine, usvojeno je pet amandmana kojim se budžetska sredstva za Popis poljoprivrede umanjuju za 2.556,058 KM. tako da ukupno odobrena sredstva za Popis poljoprivrede iznose 3.313, 974 KM - rečeno nam je u Federalnom zavodu za statistiku.

"Godišnje gubimo 100 miliona eura"

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, naglašava da popis poljoprivrede traži Evropa.

- Mnogo bi nam značio. Trenutno nemamo pojma s čime raspolažemo, koliko poljoprivrednog zemljišta imamo, koliko imamo uzgajivača... Popis poljoprivrede bi bio neophodna stvar, ali na nivou države i da se uradi kako treba. Mi gubimo 100 miliona eura godišnje evropskih fondova jer ne znamo čime raspolažemo i nemamo na nivou države nikoga ko će voditi brigu o poljoprivrednicima. Evropa neće da priča sa 14 nivoa vlasti, oni hoće jednu adresu - rekao je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.