open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke
Ko u BiH vrši komercijalno testiranje: PCR testovi u FBiH nisu pojeftinili, cijene i dalje i do 210 KM!
Cijena PCR testova na području Federacije BiH, odlukom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, revidirana je, i od prošle subote iznosi 140 KM umjesto 215,20 maraka kako je to do sada bilo.
20.08.2020. u 17:29
get url
text

No, i pored toga, oni koji iz poslovnih ili turističkih razloga putuju iz BiH u zemlje u koje je nemoguće ući bez testa na COVID-19 kažu kako su cijene primarno PCR testova i dalje više od utvrđene.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije nedavno je Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, pozvao i privatne laboratorije da se uključe u testiranje na koronavirus.

Prošle sedmice iz Federalnog ministarstva zdravstva kazali su kako je u toku više upravnih postupaka za verfikaciju, a po zahtjevu privatnih zdravstvenih ustanova koje imaju registrirane privatne mikrobiološke laboratorije, i to: PZU "Eurofarm-Centar-Poliklinika" Sarajevo, PZU Plava poliklinika Tuzla, PZU Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje "Nalaz" Sarajevo, Privatna mikrobiološko-parazitološka laboratorija Sarajevo, te Zdravstvena ustanova "Alea-Dr. Kandić".

Test je skuplji ako ga trebate isti dan 

Cijena PCR testa u Poliklinici "Eurofarm", kako nam reče uposlenica, zavisi da li je osobi koja se testirala potreban isti dan ili sutradan.

- Radimo testiranje samo za svrhu putovanja. Ako test mora biti gotov isti dan košta 180 KM, a ako se osobi ne žuri, odnosno ako rezultati mogu biti završeni sutradan, cijena je 140 maraka. Serološko testiranje naplaćujemo 45 KM – pojasnili su iz Laboratorije Poliklinike Eurofarm.

U Zavodu za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje "Nalaz" Sarajevo kažu kako još nisu krenuli sa PCR testiranjem, jer čekaju da im, kako navode, nadležna Komisija Federalnog ministarstva zdravstva da odobrenje za rad.

Isti slučaj je i sa Privatnom mikrobiološko-parazitološkom laboratorijom Sarajevo.

- Čekamo da izađe Komisija, pa o cijeni PCR tetsiranja još ne mogu ništa konkretno reći dok ne dobijem ponudu od svih dobavljača – koliko će nas koštati potrebna oprema. Prema nekim izračunima koje smo uradili mislim da bi cijena PCR testa trebala biti oko 150 KM - kazala je Lejla Hasanbegović, odgovorno lice.

U zdravstvenoj ustanovi "Alea-Dr. Kandić" cijena PCR testa je 140 KM, a ukoliko vam je nalaz potrebno prevesti na engleski jezik, doplatit ćete još 20 maraka.

U "Plavoj poliklinici" Tuzla već uveliko rade PCR testove i naplaćuju ih 180 KM.

U Poliklinici "Agram-Sunce", koja ima ugovor sa referentnom Laboratorijom za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, do kraja prošle sedmice PCR test je koštao 230 KM. KNova cijena je 190, dok je za serološki test potrebno izdvojiti 40 KM.

U Poliklinici "Dr. Al-Tawill" cijena PCR testa je 180, a serološkog 50. Uposlenica dodaje da trenutno, zbog nedostatka reagensa, ne rade serološka testiranja.

I u privatnoj zdravstvenoj ustanovi "Moja klinika" za PCR test potrebno je izdvojiti 180, a za serološki 70 maraka.

Napomenimo da i ove dvije zdravstvene ustanove imaju ugovor sa Laboratorijom na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu koja dnevno može obraditi 120 uzoraka. 

U Laboratoriji Poliknike "Sunce" također je moguće uraditi PCR test, a cijena je 210 KM.

- Imamo ugovor za rad PCR testova sa Laboratorijom "BioMedica" Brčko, a serološke testove radimo sami i koštaju 40 maraka – kazali su iz Poliklinike "Sunce" Zenica.

Osim privatnih, i neke državne zdravstvene ustanove vrše komercijalna testiranja. No, to nije slučaj sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu (KCUS).  

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, kaže da ovaj najveći zdravstveni centar u našoj zemlji ne radi niti je ikada radio komercijalna testiranja.

- Testiranja na KCUS-u rade se samo za osiguranike - istakla je Izetbegović.

I u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" rečeno nam je da nikada nisu radili komercijalna testiranja.

- PCR testove radimo samo za bolničke pacijente – dodaju.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar svi zainteresirani mogu se privatno testirati, a cijena PCR testa, kako su kazali iz Ureda za odnose s javnošću, za državljane BiH košta 140 KM.

Zbog povećane potrebe za testiranjem pacijenata, u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla obustavljeno je komercijalno testiranje, a dok se radilo, cijena PCR testa iznosila je 215 KM plus PDV.

Ko u RS radi privatna testiranja i koja je cijena PCR testa

U entitetu RS četiri laboratorije rade testiranja PCR metodom prema epidemiološkim indikacijama, odnosno rade nekomercijalno testiranje.

Prema riječima, Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo RS, to su: laboratorije Instituta za javno zdravstvo RS, Univerzitetskog kliničkog centra RS, Bolnice Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetske bolnice u Foči.

- Kada govorimo o komercijalnom testiranju, u početku je samo laboratorija Instituta radila tu vrstu testiranja, a sada, odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, komercijalna testiranja mogu raditi i gore pomenute laboratorije u skladu sa svojim mogućnostima. Što se tiče Instituta za javno zdravstvo RS, cijena PCR testa je 150 KM – kazao je Zeljković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.