open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Ko kontroliše profesionalne delegate u Domu naroda da li zarade plaću, paušal i druge naknade?
Federalni revizori su u finansijskom izvještaju za Parlament FBiH za 2019. godinu ukazali kako ne mogu u potpunosti potvrditi opravdanost isplate naknada profesionalcima u Domu naroda FBiH jer ne postoje evidencije o prisustvu na poslu u Parlamentu FBiH s obzirom i na njihov angažman u kantonalnim skupštinama.
08.10.2020. u 07:49
get url
text
Dom naroda FBiH

Naime, u Domu naroda Parlamenta FBiH od 58 delegata, njih 48 je profesionaliziralo svoj rad, što sa sobom nosi mnoge benefite. S obzirom na to da su oni zapravo zaposlenici Parlamenta FBiH, kao takvi primaju mjesečnu plaću zagarantovanu zakonom, a koja je oko 3.000 KM, paušal 660 KM. Oni čije je prebivalište udaljeno od sjedišta Parlamenta FBiH više od 70 kilometara, mogu zatražiti da im se omogući u Sarajevu stan, naknade za odvojeni život, troškovi prijevoza.

Neprofesionalni delegati imaju pravo na paušal od 660 KM, tačnije da se opredijele da li će uzimati paušal iz kantonalne skupštine ili iz Doma naroda FBiH.

Dijelimo zgradu s Gradskom upravom 

Sekretara Doma naroda FBiH Izmira Hadžiavdića smo upitali da li profesionalni delegati imaju određen fond sati koji moraju provesti u zgradi Parlamenta FBiH, s obzirom na zamjerke federalnih revizora.

- Delegati su delegirani, njihovo je osnovno mjesto praktično kantonalna skupština. Teško je od delegata Doma naroda tražiti, makar bili i profesionalci, da su oni tu neprestano u zgradi Parlamenta FBiH. Zatim, kao što znate, mi nemamo nikakve tehničke, prostorne, infrastrukturne pretpostavke da im osiguramo prisustvo. Mi dijelimo zgradu sa Gradskom upravom i Vijećem. Kada oni odsele, onda će vaše pitanje biti puno opravdanije - govori nam Hadžiavdić.

Da je bilo zloupotreba delegata pokazuje slučaj Slaviše Mihajlovića (SNSD) iz Drvara iz prošlog mandata, a koji je prokomentarisao i Hadžiavdić.

- Slaviša Mihajlović nije godinu dana došao ni na jednu sjednicu, ni na jedno radno tijelo, klub. I to se u mojih 20 godina nikada nije dogodilo. Evo sada odoh s njim na raspravu jer sam mu negdje pred kraj mandata, 2018. godine prestao potpisivati plaću. Prvo sam obavijestio administrativnu komisiju da on ne dolazi na sjednice, da oni nešto poduzmu, ništa nisu poduzeli, i ja sam mu prestao potpisivati plaću. Rekao sam: "Slaviša, ja ti više neću potpisivati plaću, ako sud treba da ti vrati, ti tuži, ako hoće neka ti daju Šestoaprilsku nagradu, ali ja ti više potpisivati neću". I mi smo sada na sudu i ja ću sudinici isto ovo reći, što sam vama rekao - ispričao nam je Hadžiavdić i dodaje:

Nismo se izvlačili na koronu 

- Reći ću na sudu: "Što se mene tiče, vi mu dodijelite i plaću i kamate i sve, i to će biti pokazatelj da delegati i zastupnici ne moraju dolaziti nikako na posao, ni na sjednice, na radna tijela i dobivat će plaće". Evo nek sud kaže.

Zatražili smo i da prokomentira koliko je pošteno prema građanima da delegati u doba korone, naročito od marta do maja, naplate i troškove za prijevoz, odvojeni život, a iz kuća nisu izlazili.

- Naplatili su, ali morate imati ovo u vidu. Mi smo u koroni koja traje evo više od šest mjeseci radili, ja bih rekao bolje nego kada nema korone. Barem Dom naroda. Nije se dogodio niti jedan mjesec da nismo imali jednu ili dvije sjednice u mjesecu. Tako da mi se nismo izvlačili na koronu. Znate da održavamo sjednice u dvije sale, u zgradi Parlamenta - rekao nam je Hadžiavdić.

Primanja svih delegata u Domu naroda FBiH možete pogledati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.