open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ko je sve bio protiv da kladionice u BiH počnu plaćati PDV
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine definitivno je odbio prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost po kojem bi kladionice počele plaćati PDV.
18.06.2021. u 16:02
get url
text

Izmjene ovog zakona predložili su zastupnici iz Kluba zastupnika SDA po hitnom postupku, ali su u utorak na sjednici odbijene i u drugom krugu glasanja.

Protiv bili zastupnici HDZ-a BiH i kao i skoro svi zastupnici koji dolaze iz RS-a.

VEZANI TEKST - SDA: Kladioničarski lobi misli da može biti iznad države

Prema rezultatima glasanja koji su objavljeni na web stranici Parlamentarne skupštine BiH, protiv su bili zastupnici Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Darijana Filipović, Mijo Matanović i Predrag Kožul, iz HDZ-a BiH.

Uvođenje PDV-a kladionicama nisu podržali i Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić i Ljubica Miljanović iz SNSD-a, Obren Petrović i Jakov Galić iz Kluba zastupnika Srpski klub, Nenad Nešić (DNS), Mira Pekić i Branislav Borenović iz PDP-a i Mirko Šarović iz SDS-a.

Za su bili prisutni zastupnici SDA, Demokratske fronte, SDP-a, Naše stranke i A-SDA.

{$galerijaFotografija}

Rasprave nije bilo, dok je na ranijoj sjednici, kada je izmjena Zakona o PDV-u bila na dnevnom redu, tek Predrag Kožul prokomentirao da je Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nadležan za sve izmjene zakonskih propisa iz ove oblasti, te je stoga bolje da ovakav zakon prođe redovnu proceduru, koja uključuje davanje mišljenja nadležnih komisija i saglasnost UO UIO.

Drugih obrazloženja nije bilo.

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je da će istrajati.

- Iznenađen sam da niko iz entiteta RS nije glasao osim mene. Ne mogu da shvatim da neko želi da čuva interes kladioničara, vlasnika, a znamo kolika se sredstva obrću. Kladionice ne plaćaju PDV. Zašto ga ne bi plaćale ako se plaća PDV na udžbenike, mlijeko, brašno... Ustrajat ćemo. Vidjet ćemo daljnje procedure, i naravno, razgovarati sa drugim klubovima da vidimo što su se protivili – dodao je Osmanović.

S obzirom na dilemu koja se pojavila u smislu ko bi na kraju zapravo platio PDV, da li kladionice ili igrač jer PDV snosi krajnji potrošač, Osmanović je odgovorio je da bi ovaj porez plaćale kladionice, vlasnici.

Predloženom izmjenom zakona bilo je predviđeno brisanje člana 25, tačke 7, kojom se od plaćanja PDV-a izuzima djelatnost organiziranja igara na sreću. U obrazloženju ove izmjene navedeno je i da okvirne procjene ukazuju da bi se usvajanjem na godišnjem nivou prikupilo oko 150 miliona KM.

Rezultati glasanja o izmjeni Zakona o PDV-u, juni 2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.