open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Ko ga štiti: Sumnjiv kredit, tihi državni udar i negiranje genocida, a Dodika nema u Tužilaštvu BiH
Krajem marta ove godine čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je saslušan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u svojstvu osumnjičenog u predmetu Pavlović banka i od tada nema nikakvih informacija o ovom slučaju koji je očekivano izazvao veliku pažnju javnosti u BiH. 
08.09.2022. u 18:46
get url
text

VEZANI TEKST - Završeno ispitivanje: Dodik i pri odlasku "pozdravio" novinare srednjim prstom

Podsjetimo, slučaj Pavlović banka traje još od 2016. godine, kada je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu i to nakon što je Srpska demokratska stranka krajem 2015. podnijela krivičnu prijavu protiv Dodika.

- Prijavu smo podnijeli protiv organizovane grupe, čiji je organizator Dodik, za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, davanja i primanja mita, te udruživanja radi činjenja krivičnih djela i organizovanog kriminala - izjavili su krajem 2015. iz SDS-a.

Još su istakli da je Dodik vilu na Dedinju kupio gotovinom, a da je kredit kod Pavlović banke u iznosu od 750.000 eura poslužio mu kao pokriće za tu "sumnjivu transakciju" bio fiktivni. Dodik je, naravno, sve te optužbe negirao.

VEZANI TEKST - Zašto je Dodik nervozan: Ima li Tužilaštvo BiH dokaze za optužnicu ili šef SNSD-a ni ovog puta nije kriv?

Tužilaštvo BiH nije se oglašavalo o ovom slučaju posljednjih mjeseci, jedino je vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić odgovarajući na pitanja državnih parlamentaraca 28. augusta kazao "kako se radi na slučaju".

- Na ovom predmetu, ono što je već u javnosti nekoliko puta saopćavano, rade dva tužioca na tom predmetu, između ostalog i gospodin Dodik je dva puta ispitan u Tužilaštvu.

Ja sada zaista ne mogu javno detaljnije informacije iznijeti, ali evo ako vam trebaju podaci možete se obratiti Tužilaštvu, pa ćemo Tužilaštvo pismeno odgovoriti koje su to poteškoće od, koje tužioci, odnosno u kojoj fazi je trenutno predmet i kada se očekuje donošenje tužilačke odluke - odgovor je Kajganića u dostupnom sa sjednice.

VEZANI TEKST - Zašto Tužilaštvo BiH za šest godina nije saslušalo Dodika u vezi kupovine vile u Beogradu?

Zatražili smo informaciju u Tužilaštvu BiH, ali su nam kazali da je Kajganić sve objasnio na press konferenciji, mada su njegovi odgovori bili uopšteni, neprecizni, izbjegavajući suštinu. Međutim, slučaj Pavlović banka nije jedini zbog čega bi Dodik trebao "gostovati" u Tužilaštvu BiH.

Krajem 2021. godine niz političara iz bh. entiteta Republika Srpska dalo je izjave zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela napad na ustavni poredak, odnosno neustavni prenos nadležnosti sa države na entitet. Iako je upravo Dodik na čelu tihog državnog udara, koji je, kako upravo on to kaže u stanju mirovanja zbog globalnih dešavanja, u Tužilaštvu BiH očigledno ne smatraju da bi trebalo saslušati člana Predsjdništva BiH. 

Također, Dodik je nastavio u svojim medijskim nastupima javno negirati genocid u Srebrenici, što je, nakon izmjena Krivičnog zakona BiH koje je u julu 2021. nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, krivično djelo. 

VEZANI TEKST - Dodik "ne priznaje Sud i Tužilaštvo BiH", ali ipak donio "svoje" papire: Saslušan sam kao osumnjičeni

- Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, svakako prate pojave u medijima i javnom prostoru, koje eventualno mogu imati elemente krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, a također zaprimamo i prijave od fizičkih i pravnih osoba.

Naravno, ne možemo javno komentirati aktivnosti koje se provode i pojedinačne slučajeve - odgovoreno je 27. jula iz Tužilaštva BiH Faktoru na upit da li će nadležni iz ove državne pravosudne institucije saslušati Dodika koji javno čini krivično djelo.

Slaba ili nikakva reakcija Tužilaštva BiH na ova tri slučaja upućuje da Dodik ima poseban, zaštićeni status u državnoj pravosudnoj instituciji. Ko je Tužilaštvu BiH dao slobodu da se tako ponaša? 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.