open-navfaktor-logo
search
Javni prijevoz
Ko će prevoziti stanovnike Starog Grada?
Dok inspektori sastavljaju zapisnik, Centrotrans vozi, a i u GRAS-u imaju nešto za reći, ali sutra
05.11.2018. u 16:17
get url
text

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove još su na terenu i pišu zapisnike o Centrotransovim linijama u sarajevskoj općini Stari Grad.

U međuvremenu Centrotrans nastavlja sa vožnjama na 11 linija u ovoj općini, nakon što inspektori na svakoj liniji sačine zapisnik, završit će svoj dio posla.  

- Šta su inspektori utvrdili, znat će se tek sutra i o tome ćemo obavijestiti javnost – kazala nam je Vildana Brdarić, glasnogovornica Uprave za inspekcijske poslove KS.

Oglasio se i GRAS koji je za sutra zakazao press konferenciji kako navode "povodom nelegalnog preuzimanja 11 minibuskih linija na području Općine Stari Grad od preduzeća Centrotrans".

Tokom dana stanovnici Starog Grada bili su zbunjeni jer su dobijali različite informacije i nisu znali jesu li ili nisu ukinute Centrotransove linije u ovoj općini.

Minibusi saobraćaju na svim linijama, kazali su nam u Centrotransu. Iz ove privatne firme pozivaju se na odobrenje od nekadašnje Skupštine Grada Sarajeva.

- Znamo da je inspekcija izašla na teren, kao što je prethodno i najavljeno, ali isto tako znamo da će Centrotrans i dalje saobraćati na teritoriji Starog Grada. Centrotrans ima odluku Skupštine Grada Sarajeva iz 1990. i 1991. godine, kojom je Centrotransu povjerena komunalna djelatnost prijevoza putnika na teritoriji KS. Odluka Centrotransa je da će voziti i dalje zbog toga što mi imamo validno odobrenje Skupštine Grada Sarajeva koje nikad nije stavljeno van snage - rekla nam je Borislava Purković iz Centrotransa.

U međuvremenu stiže saopćenje iz Općine Stari Grad, odnosno pismo upućeno premijeru KS Ademu Zolju da u toku dana izda dozvolu Centrotransu za rad ili će to učiniti Općina Stari Grad.

Općinski odbor SDA Stari Grad poziva sve nadležne insitucije da hitno osiguraju minibuski prijevoz za građane padinskih dijelova Starog Grada. Oni su istakli da građani ne smiju biti žrtve prepucavanja relevantnih aktera.

SDA poziva sve relevatne faktore, od općine, kantona, pa do prijevozničkih kompanija da što prije riješe novonastalu situaciju u interesu građana, bez politiziranja.

Dok pljušte saopćenja, građani su i dalje zbunjeni i očekuju rješenje te kažu da im je svejedno ko će ih prevoziti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.