open-navfaktor-logo
search
Opći izbori
Ko bi mogao biti premijer KS nakon izbora i ko se već "nudi" za tu poziciju?
Iako na Općim izborima zvanično ne postoji kandidatura za premijera Kantona Sarajevo te ga građani ne mogu izabrati direktno već ga biraju skupštinski zastupnici, nekoliko njih je već iskazalo interes za ovu funkciju.
27.09.2022. u 07:44
get url
text

Aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nosilac je liste za Skupštinu Kantona Sarajevo ispred Naše stranke čiji je predsjednik, pa je očigledno da pretenduje da i nakon izbora nastavi obnašati premijersku funkciju. U jednom od gostovanja na TVSA govoreći o postizbornom periodu, Forto je rekao da bi bilo logično da on nastavi obnašati funkciju premijera KS.

Kada je u pitanju Narod i pravda, spominje se ministar privrede KS Adnan Delić, koji se za predstojeće izbore nalazi na federalnoj listi. Delić se i ranije dovodio u vezu s premijerskom pozicijom pri ponovnom formiranju vlasti u KS, ali ona je u konačnici pripala Našoj stranci.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (NES) nije kandidat ni na jednoj listi, ali je javno iskazao interes za poziciju premijera Kantona Sarajevo. U Sarajevu se od početka kampanje često mogu vidjeti plakati sa likom Ibrahima Hadžibajrića, a ispod njegovog imena stoji natpis "kandidat za premijera Kantona Sarajevo".

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić nekoliko mjeseci prije izbora izjavio je da želi biti kantonalni premijer, te je nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo ispred Stranke za BiH.

- Ako dobijemo dovoljno podrške, a vjerujem da bismo mogli dobiti u Skupštini Kantona Sarajevo dovoljan broj mandata, onda bih bio spreman izvršnu vlast raditi na nivou kantona i to bi naravno podrazumijevalo i povlačenje sa pozicije načelnika, ali samo u slučaju kada bih sa pozicije premijera nastavio raditi i za Novi Grad i za sve druge općine, onako kako sam radio u proteklih deset godina - rekao je Efendić.

Ovo nije prvi put da Efendić iskazuje želju za premijerskom pozicijom. On je 2018. godine izabran u Skupštinu KS, baš kao i Ibrahim Hadžibajrić, koji je također uz Efendića tada pretendovao da bude premijer KS. Međutim, nakon što nijedan od njih nije izabran na premijersku poziciju, oni su predali svoje mandate kako bi mogli nastaviti obnašati načelničke funkcije.

Stranka za BiH koju predvodi Efendić i Narodni evropski savez kojeg u Sarajevu predvodi Hadžibajrić mogli bi imati značajnu ulogu u formiranju većine u Skupštini KS, pa ne bi iznenadilo da pri formiranju većine svoje "ruke" uvjetuju premijerskom pozicijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.