open-navfaktor-logo
search
Teško stanje
Klub zastupnika SDA: Vlada USK i dalje bez podrške, Skupština bez kvoruma
Za danas zakazan nastavak 19. sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona nije održan zbog nedostatka kvoruma.
27.09.2021. u 12:13
get url
text

Kako je od početka mandata Skupštini Kantona uskraćena mogućnost da raspravlja o ozbiljnim problemima koji opterećuju rad i djelovanje kantonalnih institucija, javnih preduzeća i ustanova i funkcionisanje zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu, Klub zastupnika SDA odbio je podržati zakazivanje nove redovne i nastavak prekinute 19. sjednice Skupštine USK, saopćio je Klub zastupnika SDA u Skupštini USK.

- Umjesto da dnevni red najvišeg zakonodavnog organa Unsko-sanskog kantona obuhvati materijale ključne za adekvatnu analizu djelovanja kantonalne vlasti, poput izvještaja o izvršenju budžeta, izvještaja ŠPD-a "Unsko-sanske šume", izvještaja o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja USK i drugih, zastupnicima se za skupštinska zasjedanja nude manje važni materijali, pretežno informacije koje se primaju na znanje, a sve s ciljem stvaranja privida o kontinuiranom radu Skupštine i Vlade Unsko-sanskog kantona.

Iako su akteri kantonalne vlasti prije nekoliko mjeseci promijenili i Poslovnik Skupštine USK uskraćujući zastupnicima i pravo da se izjašnjavaju o predloženom dnevnom redu, navodeći da to rade s ciljem deblokade zasjedanja, jasno je da im ni takva aktivnost nije uspjela osigurati prikrivanje potpuno jasne činjenice da Vlada Unsko-sanskog kantona nema podršku Skupštine USK, ali i da predsjedavajući Skupštine nema podršku kantonalnih zastupnika za ovakav način vođenja kantonalne zakonodavne vlasti, koji podrazumijeva bespogovorno prihvatanje uvjeta djelovanja Skupštine koje očito nameće vladajući Narodni evropski savez (NES) - saopćili su.

Klub zastupnika SDA smatra da je Skupština USK nadređena Vladi i da je krajnje vrijeme da u skladu sa Ustavom i Poslovnikom propisanim ovlaštenjima počne raditi.

- Umjesto pokušaja da za nestabilnost i nefunkcionalnost kantonalnih institucija krivicu prebaci na opoziciju, vladajući NES i SDP se napokon moraju suočiti sa činjenicom da u Skupštini sjedi više zastupnika koji ne podržavaju njihovu Vladu, nego onih koji je podržavaju. Odbijajući svaku vrstu prijetnji, pritiska i ucjena poručujemo da ćemo ostati dosljedni u stavu da ćemo se skupštinskom radu vratiti kada ono bude smisleno, sadržajno i u interesu građana Unsko-sanskog kantona. Najveća i najbolnija istina je da je stanje u Unsko-sanskom kantonu najteže i najgore od njegovog nastanka, bez obzira na silna nastojanja da se to drugačije predstavi. Odgovornost za takvo stanje ne snosi Stranka demokratske akcije - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.