open-navfaktor-logo
search
Britanski parlament
Kearns: Treba zaustaviti Dodika u njegovoj kampanji negiranja genocida, i Bosna ima prijatelje
U toku današnje rasprave u Britanskom parlamentu na kojoj se govorilo o stanju u Bosni i Hercegovini, članica Parlamenta Alicia Kearns, koja ujedno predstavlja članicu parlamentarne grupe svih stranaka zaduženih za praćenje stanja u našoj zemlji, naglasila je da međunarodna zajednica mora sada da reaguje. Poručila je da se Milorad Dodik mora zaustaviti u njegovoj kampanji negiranja genocida.
02.12.2021. u 14:50
get url
text

- Ratni zločini su se dogodili u Bosni i Hercegovini, u Srebrenici se dogodio genocid. Treba zaustaviti Dodika u njegovoj kampanji negiranja genocida. Cijela zemlja je ugrožena, multietničko društvo, i mi moramo dati podršku za zajedničku viziju Bosne. Moramo da vidimo šta se događa sa građanskim društvom. Naime, 73 posto proizvoda iz RS ide u Evropsku uniju. Mi možemo da nametnemo sankcije. Nema jasnog zaustavljanja politike sececije. Ako ne uradimo nešto, Dodik će nastaviti - naglasila je Kearns i dodala:

- Mi kao parlamentarci možemo tražiti od međunarodne zajednice da poduzme mjere sada. Moramo uključiti naše osoblje NATO-a u Sarajevu. Važno je da Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju, ali u ovom trenutku je važnije da ona bude dio NATO-a.

Kearns se osvrnula i na Dodikove priče o podršci koju ima od drugih zemalja.

- Dodik je rekao da imaju prijatelje, a to su Rusija, Srbija, Kina, naveo je Mađarsku, Sloveniju... Želi da ostvari svoju teritorijalnu ambiciju. Hvali se time kako ga Putin pita "kako mu može pomoći". Pa Putin je dostavljao poluautomatske puške u RS, tu su i "Noćni vukovi" iz Rusije. Ko su oni? Dodik mora čuti da i Bosna ima prijatelje. Bosna treba biti dio NATO-a. Ako se ponovo zapali situacija, došlo bi do iseljavanja ljudi, krvoprolića. Naime, 1992. godine je svijet suviše sporo reagovao, tri godine je trajao rat. Imamo obavezu prema građanima Bosne i Hercegovine, tenzije na Balkanu se moraju smanjiti, mir je prioritet - poručila je Kearns.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.