open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
KCUS: Ministar zdravstva KS po ko zna koji put obmanjuje javost!
U svom obraćanju na N1 televiziji 25. marta ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić izjavio je kako je Krizni štab popunjen "reprezentativnim kadrom", a da je otvoren "za svaki vid saradnje sa KCUS-om", saopćili su iz KCUS-a koji su ovim putem uputili javnosti otvoreno pismo.
26.03.2021. u 14:49
get url
text

- Informiranosti radi, želimo upoznati javnost da je upravo ministar zdravstva KS iz članstva Kriznog štaba isključio predstavnika KCUS-a. Javno pitamo ministra zdravstva KS da kaže koga iz KCUS-a i na koji način je pozivao da pristupi radu Kriznog štaba KS? Da li je zvaničnim putem tražio predstavnika KCUS-a koji bi učestvovao u radu Kriznog štaba i dao smjernice za rješavanju najtežih slučajeva oboljelih od COVID-19? - naveli su iz KCUS-a.

Ministar zdravstva se, dodaju, poziva na "reprezentativnost" članova Kriznog štaba, rekavši da je ispunio sve kriterije propisane zakonom i medicinskom strukom.

- Želimo da znate da je "vodeći" infektolog u Kriznom štabu KS istovremeno i uposlenik Opće bolnice, a od februara 2021. godine radi bez licence. Iz obraćanja je jasan motiv angažmana ministra zdravstva KS u Kriznom štabu, kada je rekao: "Ne bih sebe dovodio u situaciju da budem glavni krivac za sve živo, a da nemam naknadu". Zadnja naknada je isplaćena za mjesec februar ove godine u iznosu 200,00 KM - navode iz KCUS-a i dodaju:

- U ovom obraćanju ponavlja diskriminirajući stav prema KCUS-u u odnosu na druge zdravstvne institucije u KS, kada kaže: "U narednom periodu ćemo popuniti i Opću bolnicu  i Dom zdravlja povlačenjem kadrova s Biroa". Zanimljivo je da su tu planirani vozači i drugo osobolje, a ne samo zdravstveni radnici, što je praksa i stav ove Vlade i Ministra zdravstva KS.

Iz KCUS-a dodaju da je sada, kada je evidentna katastrofalna situacija sa COVID-19, za koju su odgovorni ministar zdravstva KS, Krizni štab i Vlada KS, nedopustivo da odgovornost prebacuju na KCUS.

- KCUS je jedina ustanova koja zbrinjava sve vrijeme pandemije najteže pacijente i nije učestvovao u kreiranju i radu ovog Kriznog štaba - zaključuju iz KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.