open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Katica danas o nabavci skupog helikoptera, obuka policije zbog pressa izmještena
Press konferenciju su iz ureda ministra Katice najavili još prošle sedmice, a nakon što su se u javnosti pojavile informacije da će Vlada KS samo za nabavku helikoptera potrošiti više od 27 miliona KM
03.12.2019. u 09:00
get url
text

U zgradi Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo danas će ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, zajedno sa članovima Radne grupe i stručnjacima iz ove oblasti (troje članova Omer Kulić, Mustafa Bešić i Sabina Bukva će po osnovu ugovora o djelu za ovaj posao navodno inkasirati po 2.000 KM mjesečno, odnosno po 6.000 KM za tri mjeseca), održati press konferenciju na kojoj će upoznati javnost sa detaljima u vezi s nabavkom višenamjenskog helikoptera.

Press konferenciju su iz ureda ministra Katice najavili još prošle sedmice, a nakon što su se u javnosti pojavile informacije da će Vlada KS samo za navbavku helikoptera potrošiti više od 27 miliona KM, a da će, uz formiranje i opremanje helikopterske jedinice, sve to građane Kantona Sarajevo u konačnici koštati više od 40 miliona KM.

Osim sve glasnijih kritika u javnosti, koji ovaj poteze Vlade KS nazivaju rasipničkim, neki od predstavnika lokalnih vlasti povukli su i konkretne poteze. Tako je Općinsko vijeće Novi Grad na nedavnoj sjednici usvojilo inicijativu vijećnika Samira Čajića, inače policijskog veterana, koji je predložio da se prema Skupštini i Vladi KS uputi inicijativa da se novac planiran za nabavku helikoptera i uspostavu helikopterske jedinice preusmjeri za sanaciju deponije Smiljevići.

Čajić je tada u izjavi za Faktor prokomentirao kako se "bavimo kupovinom helikoptera dok u srcu grada imamo tempiranu bombu i dok nam policajci možda hodaju u poderanim uniformama".

Nije zgoreg podsjetiti i da MUP Kantona Sarajevo još nije riješio pitanje vlastite zgrade. U junu je najavljeno kako se pregovara sa menadžentom ViK-a u vezi sa objektom na državnom zemljištu, gdje bi se trebala početi graditi zgrada MUP-a KS, a informacija o novim konkretnim koracima u ovom slučaju nije bilo.

Postavlja se i pitanje gdje bi se, ukoliko dođe do kupovine helikoptera, on uopće smjestio. Kako saznajemo, postojala je ideja da se koristi hangar od BH Airlinesa, koji je u stečaju, ali da to nije bilo moguće izvesti jer tom imovinom raspolaže banka, na osnovu dugovanja ove firme. 

Indikativno je i da se ministar odlučio da press konferenciju održi u zgradi Jedinice za specijalističku podršku, koja je pod ingerencijom Uprave policije, (a ne Ministarstva unutrašnjih poslova), umjesto da se održi naprimjer u zgradi kantona ili pak sale u MUP-u KS koja inače služi za te namjene.

Zbog ovog Katicinog "ćejfa" je, kako saznajemo, permanentna obuka policajaca od čina starijeg policajca do čina mlađeg inspektora, koja se inače održava u ovom prostoru, morala je biti dislocirana i naredna dva dana će se održavati u drugim prostorijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.