"Katastrofalni dokument": Kritičari opisuju Merkel kao gubitnicu u koalicijskim pregovorima

objavljeno: 07.02.2018. u 20:35

Njemački komentatori opisuju kancelarku Angelu Merkel kao veliku političku gubitnicu koalicijskih pregovora između njezinih konzervativaca i socijaldemokrata, smatrajući da je platila visoku cijenu ostanka na kancelarskoj dužnosti.

- Samouništenje. Njemačka kancelarka je zadržala jedino kancelarsku dužnost. Ali je njezina stranka (Kršćansko-demokratska unija CDU) izgubila političku moć - zaključuje komentator tiražnog Bilda u prvoj reakciji na predstavljanje koalicijskog sporazuma i upozorava kako se radi o posljednjem mandatu Angele Merkel.

Unutarstranačka kritika se najviše odnosi na gubitak važnog ministarstva financija, koje će ubuduće biti u rukama Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

- Niko ne razumije zašto smo se odrekli ovog ministarstva - rekao je za javni servis SWR, Wolfgang Bosbach, jedan od istaknutijih CDU-ovih političara.

Merkel je i na konferenciji za medije prilikom predstavljanja koalicijskog sporazuma u srijedu morala braniti gubitak važnog ministarstva finansija koje je dosad vodio Wolfgang Schauble i koje je postalo simbolom politike štednje za koju se unutar Evropske unije zalagala Njemačka.

- Pregovori oko ministarstava su bili teški, ali ponovno je u našim rukama ministarstvo privrede - objasnila je Merkel.

Njemačka kancelarka je tokom pregovora, koji su započeli prije deset dana, govorila da se radi o procesu "odricanja".

Analitičari procjenjuju da su Merkel i njezin CDU bili prisiljeni na ustupke socijaldemokratima koji su kroz mukotrpan unutarstranački proces na kraju ipak pristali na ulazak u koalicijske pregovore.

Odlučujuća je činjenica da u sljedećim danima članstvo SPD-a glasovanjem odlučuje o pristanku na ulazak u koaliciju s demokršćanima. Procjenjuje se da su zato bili potrebni mnogi ustupci socijaldemokratskim zahtjevima kako bi se SPD-ovu bazu privoljelo na zeleno svjetlo.

Ishod ovog glasovanja je i dalje neizvjestan jer je na izvanrednom kongresu SPD-baza sa samo 56 posto odobrila ulazak u koalicijske pregovore s otvorenom opcijom da te pregovore odbaci ako ne bude zadovoljna postignutim.