open-navfaktor-logo
search
Prvi čovjek Rođenih
Kao pilot branio BiH, sada je uspješan poduzetnik: Ko je predsjednik Veleža Šemsudin Hasić?
Nakon 33 godine izbivanja iz evropskih takmičenja Fudbalski klub Velež konačno je zaigrao u Evropi.
12.08.2021. u 12:45
get url
text

Izabranici Feđe Dudića jedini su preostali predstavnik Bosne i Hercegovine u evropskim kupovima, te su na korak od play-offa koji ih može odvesti u grupnu fazu Konferencijske lige.

VEZANI TEKST - Hasić za Faktor sumirao najuspješniju sezonu Veleža u PLBiH: "Nadam se da ćemo napuniti Željin stadion"

Rođeni su nakon dva preokreta savladali Coleraine iz Sjeverne Irske, u oba meča rezultat je glasio 2:1 za mostarski tim. Identičan scenarij je viđen i u prvom susretu protiv slavnog AEK-a, kluba koji je 12 puta bio prvak Grčke i u svojim vitrinama ima i 15 pehara Kupa Grčka.

Nakon 2:1 na Grbavici fudbaleri mostarskog Veleža su boljim izvođenjem penala na Olimpijskom stadionu "Spyros Louis" ostvarili najveći klupski rezultat u Evropi pod zastavom Bosne i Hercegovine.

"Krivac" za fudbalsku groznicu

Večeras Mostarci igraju revanš-meč trećeg pretkola najnovijeg UEFA-inog klupskog projekta, a pozitivan rezultat na gostovanju u Borasu kod Elfsborga (1:1) samo je produžio fudbalsku groznicu koja ovog ljeta trese grad na Neretvi.

Iako glavne zasluge za uspjeh Veleža prevashodno pripadaju fudbalerima i stručnom štabu, bez odlične podrške klupskog rukovodstva teško da bi izabranici Feđe Dudića dospjeli da trećeg pretkola Konferencijske lige. U cijelom procesu oporavka kluba, u koji se krenulo nakon ispadanja iz Premijer lige BiH u sezoni 2016/2016, ne treba zanemariti ni ulogu Ibre Rahimića, kojeg je naslijedio upravo Dudić.

Ipak, za postavljanje Veleža na zdrave noge ključan datum bio je 28. juli 2016. godine kada je za predsjednika Upravnog odbora FK Velež izabran Šemsudin Hasić. Vlasnik farmaceutske kompanije Hercegovinalijek, čije ime nećete naći na zvaničnoj stranici ove firme, ali prema "historijskom izvodu iz sudskog registra" može se vidjeti da je kompaniju osnovao zajedno sa Mensurom Mušijom, predsjednikom Mladosti iz Doboja kod Kaknja.

Ubrzo nakon imenovanja za prvog čovjeka Rođenih, Hasić je najavio kako za mostarski klub dolaze bolji dani.

Put od Prve lige FBiH do prvih postratnih nastupa Veleža u Evropi bio je prilično spor i dugotrajan, ali ako je suditi isključivo po sportskim rezultatima, prilično temeljit i dobro odrađen proces.

Ako se revitalizaciji kluba pridodaju i ozbiljni infrastukturni radovi na stadionu "Rođeni", onda i onim najvećim kritičarima ostaje vrlo malo argumenata koje bi mogli iskoristiti protiv uprave predvođene Hasićem.

O čovjeku koji je nedavno proslavio peti "rođendan" u predsjedničkoj fotelji, na zvaničnoj klupskoj internet-stranici nisu dostupni nikakvi podaci osim imena i funkcije koju obnaša.

No, to što u Veležu posljednjih godina vlada dobra disciplina i nije slučajnost. Naime, prvi čovjek kluba je školovani oficir, a nakon što je u Mostaru završio vojnu gimnaziju, u nastavku svoje vojne karijere školovao se za pilota.

Ovaj hercegovački poduzetnik, kako smo uspjeli saznati iz njemu bliskih izvora, dao je veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine tokom agresije, kada je bezrezervno svoje vojno znanje i pilotsko iskustvo stavio u službu odbrane naše domovine.

Čovjek o kojem navijači Veleža govore u superlativu rođeni je Čapljinac. Preciznije rečeno, Šemsudin Hasić je iz mjesta Domanovići, koje se do 1985. godine zvalo Rečica, a među brojnim stanovnicima ovog hercegovačkog mjesta koje je poznato po vinogradarstvu i proizvodnji vina, i danas se zove tako. Upravo je vinogradarstvo još jedan biznis u koje je 61-godišnji Hasić investirao ozbiljan novac u proteklih 15-ak i više godina, a nekadašnje plantaže Hepoka, koje se nalaze u blizini stadiona "Rođeni" u Vrapčićima, u njegovom su vlasništvu.

Za Hasića će, oni koji ga nešto pobliže poznaju, reći da je "starinsko vojno lice". Sve što radi, radi maksimalno predano i pedantno, a javnosti je svakako najvidljivije sve ono što je napravio s Veležom u proteklih pet godina.

Odbio politički angažman

Predsjednik mostarskog kluba imao je na stolu i ponude za ozbiljan politički angažman, no on se opredijelio za svoje privatne poslove i Velež. Ovom porodičnom čovjeku, koji ima kćerku i dva sina, pripadaju i velike zasluge što Rođeni više i ne žale toliko za stadionom Pod Bijelim brijegom, koliko god on bio istinski dom Veleža.

VEZANI TEKST - Predsjednik Veleža zaprijetio istupanjem iz Premijer lige BiH

Stadion u Vrapčićima posljednjih godina infrastrukturno je itekako napredovao. Prvi projekt u Hasićevom mandatu bio je pomoćni teren s vještačkom podlogom. U potpunosti je rekonstruisana istočna tribina, na kojoj su smješteni najvatreniji navijači Veleža, da bi Rođeni u augustu prošle godine odigrali prvu utakmicu pod reflektorima u svom domu.

Osim toga vrijedi spomenuti i da je Velež sredinom 2017. godine dobio nove klupske prostorije.

Iako je Velež u prošloj sezoni imao fantastičan niz u domaćem prvenstvu, zahvaljujući kojem je i izborio treće mjesto u PLBiH i plasman u Evropu, Hasić je bio jedan od onih funkcionera koji je bez dlake na jeziku govorio o sudijskim nepravdama na premijerligaškim terenima.

Prilično agilni predsjednik Mostaraca bio je jedan od glavnih zagovarača sastanka na kojem se rodila ideja o formiranju udruženja premijerligaša.

Večeras Velež kreće u lov za plasman u play-off. Eliminiše li Dudićeva četa švedski Elfsborg, na Grbavicu štiže bivši evropski prvak Feyenoord. Teško da postoji bolje priznanje Hasiću i saradnicima za kvalitetan rad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.