open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Kantonima 200 miliona KM: Forto jedini nije došao, Milićević mu poručila da će morati doći ako hoće novac
U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava kantonima, u iznosu od 200 miliona KM. 
10.06.2022. u 12:49
get url
text

Ugovore je potpisalo devet kantonalnih premijera, a nije došao jedino Edin Forto. Iz Vlade Kantona Sarajevo su obavijestili da je razlog nedolaska "jer je kasno primio dokumentaciju o potpisivanju ugovora".

Pomoć za Kanton Sarajevo iznosi oko 36 miliona KM. Federalna ministrica finansija Jelka Miličević je prokomentarisala nedolazak Forte. Kazala je da je procedura takva da se mora u Vladi FBiH potpisati ugovor, tako da je to Fortina obaveza ili nekog po ovlaštenju premijera da dođe i potpiše ugovor. 

Ugovori se odnose na finansijsku pomoć Vlade Federacije BiH kantonima za provođenje strukturalnih reformi i finansiranje/sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Federaciju BiH u omjeru 50 posto naprema 50 posto. Kroz Poneder 2 Federacija BiH je procentualno najviše novca dodijelila Posavskom kantonu i Bosansko-podrinjskim kantonu Goražde. 

Potpisivanju ugovora su prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, minstrica finansija FBiH Jelka Milićević, premijer Posavskog kantona Đuro Topić, premijerka BPK-Goražde Aida Obuća, premijer USK Mustafa Ružnić, premijer TK Irfan Halilagić, premijer ZDK Mirnes Bašić, premijer SBK Tahir Lendo, premijer HNK Nevenko Herceg, premijer ZHK Zdenko Ćosić i premijer Livanjskog kantona Ivan Vukadin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.