Kanton Sarajevo: Zbog provjere gdje curi voda bit će prekida u snabdijevanju

objavljeno: 24.01.2018. u 16:39

Na osnovu zaključka Vlade Kantona Sarajevo, početkom mjeseca novembra 2017. godine pokrenut je Projekat detekcije curenja i smanjenja neprihodovane vode u Kantonu Sarajevo pod nazivom NRW projekat.

U saradnji sa konsultantom Vlade, aktivnosti provodi Tim za detekciju curenja i smanjenja neprihodovane vode u Kantonu Sarajevo.

Prioritetni cilj projekta je, uspostava kontinuiranog vodosnabdijevanja za sve potrošače u vodovodnom sistemu u Sarajevu, dok je krajnji cilj smanjenje gubitaka vode na nivo ekonomske isplativosti, koji će biti definisan nakon proračuna elemenata vodnog bilansa u skladu sa  IWA preporukama.

Završetak aktivnosti na ovom projektu očekuje se krajem 2018. godine.

U okviru navedenog projekta vršit će se niz aktivnosti, koje će podrazumijevati učestale, kratkotrajne poremećaje u vodosnabdijevanju, kako u dnevnim, tako i u noćnim satima. Te aktivnosti podrazumijevaju zamjenu zatvarača i vodomjera, opravku kvarova, rekonstrukciju i zamjenu  pojedinih dionica na vodovodnoj mreži, hidraulična mjerenja... Radovi izvodit će se na širem području Kantona Sarajevo.

U zoni vodosnabdijevanja Igman: Sokolović Kolonija, Pejton, Otes, Osijek, Doglodi.

U zoni vodosnabdijevanja Mojmilo - Dobrinja: Dobrinja, Aerodromsko naselje i Vojničko Polje.

U zoni vodosnabdijevanja Mojmilo - Hrasno: Rajlovac, Briješće, Buća Potok, Čengić Vila, Dolac Malta, Socijalno, Mojmilo, Hrasno, Švrakino Selo, Aneks i Grbavica.

U zoni vodosnabdijavanja Kobilja Glava: Velešići, Bare, Šip, Kobilja Glava, Ugorsko, Koševo, Breka, Koševsko Brdo i Ciglane.

O vremenu izvođenja radova, usljed čega će biti kratkotrajni prekidi u vodosnabdijevanju, građani će biti blagovremeno obaviješteni, navodi se u saopćenju Vodovoda i kanalizacije.