open-navfaktor-logo
search
Parlament
Kandidatura Igora Stojanovića za potpredsjednika FBiH još nije stigla u Dom naroda
Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je jučer da će biti kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, ali ovaj prijedlog još nije stigao do nadležnih u Domu naroda.
24.01.2023. u 12:39
get url
text

VEZANI TEKST - Koji su rokovi i šta čeka SDP: Još nema kandidata iz srpskog naroda za potpredsjednika FBiH bez kojeg ne može dalje

Da prijedlog još nije stigao potvrdio je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prema ranijem pojašnjenju, prijedlog se dostavlja predsjedavajućem Doma naroda, a to je Tomislav Martinović, koji ga dalje šalje ka Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine. Kandidata sada predlaže najmanje 11 delegata.

Prethodno je CIK potvrdio kandidature Lidije Bradare (HDZ) iz reda hrvatskopg naroda i Refika Lende (SDA) iz reda bošnjačkog naroda za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. S obzirom na to da se u Parlamentu FBiH glasa o jednoj listi sa tri imena, novi šefovi izvršne vlasti FBiH ne mogu se birati bez potvrde kandidature Stojanovića.

Slađan Ilić (SDP), dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i delegat iz reda srpskog naroda, kratko je kazao da će prijedlog doći, "sve u skladu s procedurom".

Ranije je bilo rečeno da je dogovor da će kandidata za potpredsjednika FBiH dati SDP, ali da on treba doći iz Tuzlanskog kantona. Stojanović je iz Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.