open-navfaktor-logo
search
Hvale Mostarku
Kako su mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori ispratili čudesnu pobjedu Lane Pudar
Lana Pudar (16), najbolja bosanskohercegovačka plivačica, osvojila je zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin na Evropskom prvenstvu za seniorke u Rimu.
18.08.2022. u 00:44
get url
text
get url
text

Prvo je ovo zlato u historiji za Bosnu i Hercegovinu, a Lana Pudar je usrećila sve Bosance i Hercegovce. Ali i ostatak Evrope i regiona.

VEZANI TEKST - Pogledajte utrku i reakciju Lane Pudar nakon što je došla do evropskog zlata

A kako su mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori ispratili senzacionalnu pobjedu sjajne Mostarke?

"Čudesna tinejdžerica iz susjedstva ne prestaje oduševljavati! Pomela konkurenciju i osvojila evropsko zlato", naslov je u zagrebačkim Sportskim novostima.

- Pudar je silovito krenula u utrku, u prvih 100 metara ostvarila više od sekunde prednosti u odnosu na konkurenciju, te u drugih 100 metara uspjela zadržati vodeću pozciju - pišu SN.

Index piše da je "grad bez bazena dao plivačicu koja je sa 16 godina osvojila prvo zlato za BiH".

- Mostar je grad bez olimpijskog bazena i u gradu je u zadovoljavajućoj funkciji generalno mali broj bazena tako da sva djeca koja se bave vodenim sportovima imaju velikih problema, naročito u zimskom periodu.

Lana, njena trenerica Alena Ćemalović i trener Damir Đedović za takmičenje se moraju pripremati daleko od kuće - podsjeća Index.

"Zlato oko vrata i suza u oku: Čudesna Lana zaplakala je tokom intoniranja himne BiH", piše u naslovu na 24sata, gdje se navod kako "nevjerovatna Lana Pudar s tek 16 godina nemilosrdno pokorila konkurenciju na Evropskom prvenstvu u Rimu i osvojila zlato na 200 metara leptir".

{$galerijaFotografija}

Srbijanski B92 je vijest o Laninom uspjehu donio pod naslovom "Tinejdžerska senzacija iz BiH najbrža u Evropi".

- Pudar je nastupala u stazi broj dva i od starta čuvala prvo mjesto u finalu u kojem je bila ubjedljivo najmlađa. Prva sljedeća na toj listi je pomenuta danska plivačica i osvajačica srebne medalje kojoj je 19 godina - naglašava B92.

VEZANI TEKST - Raduj se Bosno i Hercegovino: Himna u čast Lane Pudar, suze radosnice u očima sjajne Mostarke

Bilo je i oni komentara u srbijanskim medijima koji žale što Lana Pudar ne pliva za Srbiju.

"Ne pliva za Srbiju zbog oca, a sad je osvojila zlato za Bosnu i Hercegovinu! Ima samo 16 godina i već je pokorila Evropu" - naslov je na portalu Blica, koji još dodaje:

- Sigurno ne postoji sretnija tinejdžerka od mlade Lane koja je tako ostvarila, što je i logično, svoj najveći uspjeh u karijeri, a za zlatno odličje joj je bilo potrebno tačno 2:06.81 vremena.

I podgoričke Vijesti nahvalile su našu šampionku sa naslovom: "Lana Pudar, mostarsko čudo: Djevojčica šampionka Evrope".

Navodi se kako je Pudar bila ubjedljivo najmlađa učesnica finalne trke, tri godine mlađa od osvajačice srebne medalje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.