open-navfaktor-logo
search
Trikovi iz kuhinje
Kako spriječiti klijanje krompira i produžiti rok trajanja brašnu, voću i povrću
Jedna truhla jabuka u korpi sa ostalima pokvarit će i ostale, zbog plina etilena koji ispušta, ali ako truhlu jabuku prebacite u kutiju s krompirom, produžit će mu život, jer sprečava klijanje krompira.
18.04.2022. u 18:47
get url
text

U nastavku pročitajte još nekoliko trikova iz kuhinje koji će produžiti vijek trajanja namirnicama:

Povrće poput salate, krastavaca ili tikvica osušite i dobro obrišite krpom prije nego što ih ostavite u frižider, jer vlaga koju sadrži ubrzava kvarenje.
Možete ih čuvati u foliji ili plastičnoj vrećici iz koje ste prethodno istisnuli zrak.

Paradajzu i gljivama više odgovaraju papirne vrećice. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir, jer tako neće ispuštati tvari koje potiču kvarenje.

Celer ili brokula duže će zadržati svježinu ako se zamotaju u prozirnu foliju. Tako mogu stajati u frižideru i do dvije sedmice.

Luk će duže ostati svjež ako ga objesite u za to predviđenoj mrežici, a mladi luk možete oprati, osušiti i narezati.
Ubacite ga u plastičnu flašu i stavite je u zamrzivač.

Umjesto u originalnoj ambalaži ili plastici zamotajte sir u papir za pečenje, a maslacem premažite odrezanu stranu - tako će puno duže trajati.
Mekše sireve stavite u aluminijsku foliju, a brojni kuhari čuvaju ga u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv plijesni.

Svježe začinsko bilje možete čuvati u ledu. Nasjeckajte ga i stavite u posudu za pravljenje kockica leda. Prelijte maslinovim uljem i zaledite, pa iskoristite za kuhanje umaka, supa i variva.

Ako trebate samo nekoliko kapi limuna, izbušite rupicu čačkalicom i kroz nju iscijedite sok, pa čuvajte limun u frižideru.

Bobičasto voće namočite u smjesu od sirćeta i vode, pa dobro osušite i ostavite u papirnatu vrećicu.
Svježe jagode, maline i borovnice namočite u ledenoj smjesi od sirćeta - razrijedite sirće u vodi u omjeru 1:10, namočite voće, ocijedite i dobro osušite. Bobičasto voće nakon toga možete čuvati danima u papirnoj vrećici jer je sirće prirodni ubica plijesni i sredstvo za dezinfekciju.

Peteljku banana umotajte u foliju kako bi se spriječilo oslobađanje etilena, pa će duže trajati. Ako se počnu kvariti, narežite ih i zamrznite za pripremu smoothieja.

Kruške neka budu na sobnoj temperaturi dok ne sazriju, a onda ih čuvajte u papirnoj vrećici u frižideru.

Brašno koje planirate čuvati duže zamotajte u vrećicu i na nekoliko sati stavite u zamrzivač kako bi hladnoća neutralizirala namirnicu od nametnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.