Četvrtak, 09.07.2020.
h

Kako riješiti problem zabrane izvoza bh. jabuka u Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da su Ministarstvo i Uprava za zaštitu zdravlja bilja nedavno pozvali rusku stranu na zajednički sastanak, kako bi pokrenuli razgovore o ukidanju suspenzije Bosne i Hercegovine za izvoz jabuka u Rusku Federaciju.

Ruska Federacija je nedavno uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine koja je vršila reeksport, odnosno jabuke prvo uvezla iz Poljske, a zatim ih izvezla u Rusiju.

Ministar Šarović napominje da to nije pitanje samo za njega nego i za druge nadležne institucije, te da je Ministarstvo na čijem je čelu već predložilo mjere kako bi u budućnosti ovakvih situacija bilo što manje.

- Ali o tome ne odlučuje samo Ministarstvo, učestvuju i druga nadležna tijela, s obzirom na to da je fitosanitarna oblast i fitosanitarna inspekcija u nadležnosti RS-a i Federacije BiH i bilo koja odluka, pa i ova, mora da se usaglasi s njima - pojasnio je ministar Šarović.

Ističe kako zna šta je potrebno da se uradi da bi se nastavilo normalno s izvozom jabuka u Rusku Federaciju.

- Jednostavno trebamo suziti prostor za moguće prevare i zloupotrebe. Sa tim treba da budu načisto svi oni koji učestvuju u ovom poslu, prije svega nadležna inspekcijska i druga tijela u entitetima. Nema vraćanja nazad. Mi smo u jednoj borbi, u jednom procesu u kojem tragamo za lopovima, prevarantima - istaknuo je ministar Šarović.

Dodaje da "sa tim moramo da se suočimo i kažemo da vjerovatno ovo nije jedini slučaj".

- Vjerovatno su prevare prisutne u značajnoj mjeri. Provjeravamo da li u ovim prevarama učestvuju i pojedinci iz nadležnih institucija. To ćemo staviti u fokus našeg interesovanja. Moramo da utvrdimo gdje je završilo 17 hiljada tona jabuka iz Poljske. Jesmo li sve te jabuke pojeli ovdje u BiH ili su završile na nekom drugom mjestu - naglašava ministar Šarović.

Kazao je da će dati puni doprinos u tome, dodajući da i drugi "ne treba da se sakrivaju iza nekakvih priča o prenosima nadležnosti, nego treba da sjednemo i da tražimo rješenje".

Po njegovim riječima, bez toga 10 godina ćemo čekati da nam se "otvore vrata" za ponovni izvoz u Rusku Federaciju.                      

- Rusiju to ne interesuje. Rekli su, gospodo uspostavite siguran sistem u kojem ćete prodavati bosanskohercegovačke jabuke, ništa drugo. To je gola istina - poručio je Šarović. 

Najavio je da će ovih dana, ukoliko ne dobije odgovor na prijedlog kako da se usavrši sistem, ponuditi rješenja koja će biti u skladu sa Ustavom i zakonom.

- Neću čekati mjesecima da dobijem odgovor sa neke adrese, od bilo koje adrese u BiH - kazao je ministar Mirko Šarović.       

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh