open-navfaktor-logo
search
Prati se situacija
Kako će se u kantonima odvijati nastava: "Škole tokom pandemije treba posljednje zatvarati"
Kantonalna ministarstva obrazovanja zajedno sa kriznim štabovima odlučuju o početku i načinu održavanja nastave u osnovnim i srednjim školama sagledavajući aktuelnu epidemiološku situaciju.
20.01.2022. u 15:24
get url
text

Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona (TK) počinje 31. januara. Planirano je da djeca budu u školskim klupama, osim u posebnim slučajevima, kada je moguć prelazak na online model za pojedina odjeljanja ili razrede zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

- O eventualnom prelasku na online model odlučivat će menadžment škole u konsultaciji s lokalnom higijensko-epidemiološkom službom i Ministarstvom obrazovanja - kaže ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković.

Ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković

On dodaje da će Ministarstvo naredne sedmice poslati dopis školama da pokušaju pribaviti podatke o broju nastavnika i djece koji su zaraženi koronavirusom.

- Te podatke ćemo dostaviti Kriznom štabu ministarstva zdravstva TK i oni će na osnovu toga dati određene preporuke. Moj lični stav je da škole u vrijeme pandemije treba posljednje zatvarati i prve otvarati - zaključio je Baraković.

Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, kazala je da su započeli konsultacije sa Zavodom za javno zdravstvo u vezi s održavanjem nastave u sarajevskim školama.

- Iduće sedmice imat ćemo odluku. Podsjetit ću da trenutno nije ništa zatvoreno. Restrikcije postoje, ali nije ništa zatvoreno – kazala je ministrica Hota-Muminović.

Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo

S druge strane ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić nije odgovorila na upit da li se razmatra da se ispiti u zimskom semestru u 2021/2022. godini održe online kao što je to bio slučaj prošle akademske godine.

Podsjećamo, u Zeničko-dobojskom kantonu nastava u osnovnim i srednjim školama trebala je početi 24. januara, ali je odlučeno da se raspust produži za sedam dana, a da li će biti ponovo odgađanja početka nastave, zavisit će od epidemiološke situacije.

Kako je za Faktor ranije kazao ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić, u ovom kantonu se ne razmatra mogućnost uvođenja online nastave.

- Nismo o tome razgovarali, smatramo da je ovo bolja solucija, posebno jer se online nastava pokazala kao alternativno rješenje i imala je malih nedostataka tako da ovog momenta s obzirom na vanjske temperature, na hladnoću, mišljenja smo da je puno bolje da se na proljeće par dana nadoknadi nego da se uvodi online nastava. Nije nam to neophodno ovog momenta – pojasnio je ministar.

Kaže da sve zavisi od razvoja situacije, te ako se drastično epidemiološka situacija bude pogoršavala, online nastava je jedna od opcija, ali da će taj model izbjegavati.

Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva za Faktor je govorio da li je Federalni krizni štab razmatrao uvođenje online nastave u školama.

- Mi smo i dalje stava kada govorimo o online nastavi, da je škola posljednja koja se treba zatvarati. Isključivo je nadležnost data kantonima, zavodima za javno zdravstvo i ministarstvima obrazovanja da to urede. Škola je jako specifična, imate ruralne i urbane škole, različit broj učenika i njima smo ostavili da to rješavaju. Očekujemo da ćemo vrlo brzo doći do pada ili stabilizacije - kazao je Čerkez ranije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.