open-navfaktor-logo
search
Slučaj Ane Karamarko
Kakav je posao SDPBiH sklopio sa "Analytics Expertsom", firmom za pranje novca iz Hrvatske?
Ana Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Hrvatske i bivšeg ministra u Vladi RH Tomislava Karamarka, puštena je jučer navečer da se brani sa slobode jer USKOK nije zatražio da joj se odredi istražni zatvor, nakon što je istog dana, zbog sumnje u privredne malverzacije, uhapšena u sklopu akcije "Flajš".
21.05.2020. u 15:22
get url
text

- Ona se sumnjiči za ispostavu fakture od oko 400.000 kuna (nešto više od 100.000 KM) za isporučenu uslugu, no ne sumnjiči ju se da je taj novac zadržala za sebe - kazao je Ivo Farčić, advokat Ane Karamarko. 

Istražitelji USKOK-a jučer su pretražili poslovne prostorije firme Drimia koja je u vlasništvu Ane Karamarko. Policijskom akcijom "Flajš" je obuhvaćeno 38 osoba i devet trgovačkih društava. Sumnjiče se za izvlačenje novca i utaju poreza.

VEZANI TEKST - U velikoj akciji USKOK-a uhapšena i supruga bivšeg potpredsjednika Vlade Ana Karamarko

Na čelu kriminalne skupine osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić.

Policija i USKOK sumnjaju da su od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, "kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava", u zločinačko udruženje povezali "veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima".

Skupina je navodnim nezakonitostima zaradila najmanje pet miliona KM te državni budžet oštetila za oko tri miliona KM.

Anu Karamarko, kako navodi Index.hr, USKOK tereti da je u ime svoje firme Pavkovićevim firmama "Le noke usluge" i "Analytics Expert" platila dvije fakture - jednu od 80.639 KM za isporuku poslovnog softvera u decembru 2018. te drugu od 40.000 KM. Budući da su od ranije sumnjali da se radi o fiktivnim tvrtkama, počeli su tajno snimati Pavkovića.

Snimili su tako, kako saznaje Telegram iz izvora bliskih istrazi, nekoliko njegovih razgovora za koje vjeruju da ga povezuju s Anom Karamarko te da su dokazi ovih malverzacija. U jednom od razgovora Pavković jednog od svojih osumnjičenih suradnika moli da mu nabavi "neki programčić". Trebalo se raditi o "nekom CD-u" u vezi s onim što je "radio prijateljici".

- Daj mi nešto da ona ima kod sebe - objašnjava dalje Pavković i nastavlja:

- Niko to neće gledati. Niko od njih to ne kuži. Skini nešto s interneta i ubaci neke fotke. Neku šprancu ugovora o isporuci softvera.

Karamarko se stavlja na teret da je, od ukupno 120.784 KM koliko je platila Pavkoviću, on njoj vratio 19.895 KM. Firmi "Drimia", kako tvrdi USKOK, omogućeno je da zbog ovih lažnih faktura za 2018. i 2019. još umanji porezne obveze za ukupno 35.796 KM.

Da li će se afera u vezi sa pranjem novca, koja potresa Hrvatsku i u okviru koje je uhapšena supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Hrvatske Ana Karamarko, "preliti" u BiH? Nije stopostoto sigurno, ali nije ni nemoguće, piše Oslobođenje.  Firma "Analytics Experts", čiji je vlasnik "mozak" cijele kriminalne organizacije u Hrvatskoj, Tomislav Pavković, poslovala je i u BiH i to sa SDP-om BiH, navodi ovaj list. 

Prema finansijskom izvještaju, kojeg je SDPBiH dostavio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), na dan 31. decembar prošle godine, ova stranka prema firmi "Analytics Experts" ima obavezu plaćanja 230.000 maraka. Ovo je ujedno i najveći pojedinačni iznos, prema podacima iz ovog finansijskog izvještaja, kojeg Centrala ili bilo koja organizaciona jedinica SDP-a treba platiti nekoj firmi. Prvi naredna obaveza je dvostruko manja od ovog iznosa, ne računajući poreze i doprinose, odnosno plaćanja prema budžetima.

U izvještaju nije navedeno kakav je posao SDPBiH sklopio sa firmom "Analytics Experts". Oslobođenje navodi kako su o tome namjeravali pitati predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, ali da uprkos insistiranju, brojnim pozivima i porukama, nisu uspjeli stupiti s njim u kontakt. Da li je u međuvremenu isplaćen ovaj iznos i kada? Da li je SDP, prije sklapanja ovako vrijednog posla provjeravao o kakvoj se firmi radi, odnosno kakve su joj reference? Tim prije što se radi o relativno "mladoj" firmi, koja je osnovana svega desetak dana prije održavanja Općih izbora u BiH 2018. godine, tačnije 26. septembra 2018, navodi Oslobođenje.

Prema navodima hrvatskih medija, firma "Analytics Experts" za kompaniju u vlasništvu Ane Karamarko nije uradila ama baš ništa, osim što je slala fiktivne fakture.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.