open-navfaktor-logo
search
Velika tuga
Kakanj se oprašta od Emire Šehagić koju je ubio sin: Bila je omiljena profesorica, učenike je dijelila prema znanju
Kakanj tuguje i oprašta se od omiljene profesorice Emire Šehagić. 
14.06.2022. u 20:36
get url
text

Tužna vijest o njenoj smrti brzo se proširila ovim gradom i svi su sa nevjericom slušali priče da je Emiru ubio sin Armin Šehagić (1993.), koji je u posljednje vrijeme imao psihičkih problema.

VEZANI TEKST - Tragedija u Kaknju: Sin izbo majku nasmrt, pa se pokušao ubiti skokom u rijeku

Armin je završio elektrotehnički fakultet i radio je u jednoj firmi u Sarajevu, ali zbog psihičkih problema ostao je bez zaposlenja. Preminula Emira Šehagić bila je ugledna profesorica bosanskog jezika i direktorica u kakanjskoj gimnaziji "Muhsin Rizvić". Dugo godina vodila je i novinarsku sekciju u ovoj obrazovnoj ustanovi. Emira je nakon što joj je sin nanio teške tjelesne povrede opasne po život odvezena u bolnicu, ali je, nažalost, tokom dana preminula.

Armin je nakon što je shvatio šta je uradio, pokušao samoubistvo skokom u rijeku, ali su ga mještani spasili i sada se nalazi na odjelu neurohirurgije u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Emirin muž bio je ratni komandant Dinko Šehagić, koji je umro 2017. godine. U periodu od 1982. do 1984. godine radio je kao profesor opštenarodne odbrane u Srednjoškolskom centru Kakanj. Od 1984. godine radio je u Opštinskom štabu TO Kakanj na raznim dužnostima. Za komandanta Opštinskog štaba TO Kakanj imenovan je 1988. godine i ovu dužnost je obavljao do početka agresije na RBiH.

Šehagić je bio dobitnik brojnih priznanja, kako od OV Kakanj, tako i od armijskog generala Rasima Delića i komandanta 3. korpusa ARBiH Sakiba Mahmuljina, te visokog priznanja Patriotske lige Kakanj.

Nermin Mandra: Bila je divna žena i odličan pedagog

Na društvenim mrežama od Emire Šehagić opraštaju se prijatelji, kolege i učenici kojima je predavala. Za Faktor je o Emiri Šehagić govorio i bivši načelnik Kaknja Nermin Mandra.

- Bila mi je profesorica u srednjoj školi. Bila je divna žena i odličan pedagog. Bili su prava patriotska porodica i mnogo su volili Bosnu i Hercegovinu. Svi smo zatečeni i tužni i iznenađeni tužnom viješću o smrti omiljene Kakanjke. Ovo je velika tragedija koja nas je sve ispunila tugom – kaže Mandra.

O omiljenoj profesorici koja je nesebično prenosila svoje znanje brojnim generacijama učenika za naš portal je govorio i sadašnji direktor gimnazije "Muhsin Rizvić“ Maid Goralija.

- U decembru 2020. godine otišla je u penziju, ali nas je redovno obilazila. Bila je i na danu škole 23. maja. Bila mi je profesorica i imao sam čast da dijelimo zbornicu. Mogao sam da se uvjerim i u njene kvalitete kao radne kolegice. Par mandata prije mene bila je direktorica i dala je nemjerljiv doprinos. Što se tiče nje kao osobe, imam samo riječi hvale. Emira je bila mirna, staložena, dostojanstvena i žena sa stavom i gardom. Ona je učenike dijelila jedino prema znanju – kaže za Faktor Goralija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.