open-navfaktor-logo
search
Brojne tačke
Kada će ponovo zasjedati Skupština KS: Datum za smjenu Vlade još na čekanju
Nakon što je 3. novembra prekinuto zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo, još nije poznato kada će se nastaviti.
09.11.2020. u 08:38
get url
text

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik (SDA) sjednicu je iznenada prekinuo, a za Faktor je kazao kako je to učinio jer je sjednica trajala cijeli dan te da će se nastaviti za nekoliko dana, ne precizirajući kada bi to moglo biti.

Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo negodovala je zbog prekida sjednice jer se, kako su kazali, trebalo razmatrati dosta važnih tačaka za Kanton Sarajevo.

- Sjednica je prekinuta samovoljno na inicijativu Mirze Čelika bez obrazloženja. Vjerovatno da bi se odgodio datum za smjenu Vlade koji se trebao razmatrati pod tačkom 11. Ako u narednih nekoliko dana predsjedavajući ne zakaže nastavak, očekujem da neko od njegovih zamjenika zakaže Kolegij Skupštine i zakaže nastavak prekinute sjednice. – kazao je Igor Stojanović, zastupnik SDP-a.

Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić (Narod i pravda) kazala je da je sjednica prekinuta iako su ona i dopredsjedavajući Vibor Handžić bili protiv.

VEZANI TEKST - Većina odlučila da sjednica Skupštine KS bude sutra i to online: U Domu mladih samo zastupnici SDA

- Na dnevnom redu su se nalazile veoma bitne tačke, kao izmjena zaključka koji je definisao moratorij, "koronazakon", rebalans budžeta Službe za zapošljavanje gdje su trebala biti izdvojena sredstva za zapošljavanje zdravstvenog kadra. I tačka koja se trebala razmatrati je izglasavanje datuma smjene Vlade. Ovim je predsjedavajući po ko zna koji put pokazao da ne poštuje Poslovnik Skupštine i novu većinu. Nastavak Skupštine može nastaviti samo predsjedavajući Čelik – kazala je Kristić.

Podsjećamo, prvi pokušaj zasjedanja Skupštine u Domu mladih je propao jer je većina tražila da se sjednica zbog epidemiološke situacije održi online, te se na toj sjednici pojavilo samo nekoliko zastupnika, uglavnom iz SDA.

Nakon što na sjednici nije bilo kvoruma, ona je prekinuta, a Čelik je zakazao narednu za treći novembar koja je nakon druge tačke prekinuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.