Zavisi kada će Čavara potpisati zakon 

- Sada kada su izmjene Zakona o PIO-u potvrđene u Domu naroda, stručne službe pripremaju tekst zakona za daljnju proceduru. Najprije tekst zakona treba da potpišu predsjedavajući domova u Parlamentu FBiH, dakle Mirsad Zaimović u Zastupničkom domu FBiH i Tomislav Martinović u Domu naroda FBiH. Vjerujem da će to učiniti u narednoj sedmici i mi ćemo zatim zakon poslati na potpis predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari. Tu prestaje naša odgovornost, i od predsjednika Federacije zavisi kada će zakon biti potpisan, a vjerujemo da će brzo. Ako ima dobre volje, a trebalo bi je biti, do 15. oktobra bi izmjene Zakona o PIO-u trebalo da budu objavljene u Službenim novinama Federacije, a to znači primjena. U svakom slučaju zakon će biti na snazi tokom oktobra mjeseca - rekao nam je Hadžiavdić.

VEZANI TEKST - Ispravljena nepravda prema borcima, Dom naroda FBiH jednoglasno usvojio izmjene Zakona o PIO-u

Podsjećamo, usvojenim izmjenama Zakona o PIO-u vrijednost boda za obračun posebnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina penzijskog staža starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Dakle, osoba koja ima 40 godina penzijskog staža, tri i po godine učešća u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, njemu se umanjuje uvjet za starosnu penziju za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na penziju sa 58 godina života.

"Svaka čast parlamentarcima" 

Izmjenama se briše stavka u Zakonu o PIO-u koja kaže da svima onima koji odu prije 62. godine u penziju, po bilo kojim uvjetima, da će se mjesečno odbijati 0,333 posto od penzije, odnosno, četiri posto za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju.

- Svaka čast zastupnicima i delegatima u Parlamentu Federacije BiH koji su konačno ispravili nepravdu prema borcima koja im je načinjena 2018. godine kada je donesen novi Zakon o PIO-u. Sada će se svaka godina boračkog staža računati sa jednim bodom, umjesto dosadašnjih pola boda. Zatim, borci će sa 58 godina života i 40 godina penzijskog staža moći u penziju i neće biti kažnjavani umanjenjem penzije zbog toga. Veliki je broj boraca koji je čekao ove izmjene da bi otišli u penziju. Parlamentarci su pokazali odgovornost prema najboljim sinovima ove zemlje. Nažalost, ja nisam vidio da su izmjene Zakona o PIO-u prije donošenja dobile podršku boračkih saveza - kazao nam je Hamza Krkalić iz Udruženja Kamp boraca.