open-navfaktor-logo
search
Slijedi novi tender
Kada će 100 respiratora koje je uvezla Srebrena malina konačno biti u funkciji?
Stotinu respiratora koje je u aprilu i maju, u jeku pandemije koraonavirusa, nabavila Srebrena malina još stoje u skladištu i sigurno da još izvjesno vrijeme neće biti na raspolaganju zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine.
08.09.2020. u 12:30
get url
text

VEZANI TEKST - Niko neće da montira respiratore koje je nabavila Srebrena malina

Nakon raspisanog tendera, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nije dobila nijednu ponudu za montiranje i puštanje u rad respiratora plaćenih 10,5 miliona KM.

- To je tačno, niko se nije javio. Sada moramo provesti zakonski rok za otvaranje ponuda, objaviti u Službenim novinama FBiH i onda nam preostaje samo da raspišemo novi tender. Jedna ponuda za zakonsku verifikaciju respiratora je stigla. Radi se o ovlaštenoj firmi Verlab i vjerovatno ćemo prihvatiti njihovu ponudu – kaže za Faktor Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora FUCZ-a.

Prema njegovim riječima, FUCZ je imao komunikaciju s jednom firmom iz Srbije, ali ni oni nisu poslali ponudu.

- Oni su ovlašteni za montiranje i puštanje u rad respiratora, mogli su nam uraditi i garanciju. U jednom trenutku činilo se da su zainteresovani, no nisu se javili. Uobičajeno je da je dobavljač ovlašteni zastupnik kineske kompanije koja je proizvođač respiratora. Srebrena malina to nije. Mi nemamo ovlaštenog zastupnika za ove uređaje. Da bi javnosti bilo jasnije, evo jednog primjera. Kada kupite recimo mobitel Samsung, vi ćete znati u kojem će ovlaštenom servisu raditi popravke uređaja – objašnjava Kadribegović.      

Dodaje da su imali problema i u vezi sa skladištenjem ove opreme, koja je predmet istrage Tužilaštva BiH.

- Morali smo ih uskladištiti u skladu s pravilima koje propisuje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Prethodno smo se obraćali zdravstvenim ustanovama, ali smo dobili odgovor da nijedna od njih nema odgovarajući prostor. U svakom slučaju, neprimjereno je da respiratori stoje u skladištu umjesto da su na raspolaganju zdravstvenim ustanovama  – ističe Kadribegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.