Jurislav Korenić: Čovjek koji je udahnuo život pozorišnoj sceni u Sarajevu

objavljeno: 04.12.2017. u 19:12

U organizaciji Kamernog teatra 55 od 16. do 23. decembra u Sarajevu bit će upriličen 2. Festival “Dani Jurislava Korenića“ koji slavi pozorišnu umjetnost, ali i podsjeća na umjetnika koji je najviše zaslužan za njenu postojanost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

Jurislav Korenić, pozorišni i televizijski reditelj, muzičar, teoretičar, dramatičar, rođeni Zagrebčanin, jedan je od osnivača i glavnih inicijatora Malog pozorišta, danas Kamernog teatra 55, Pozorišta mladih Sarajevo, ali i najznačajnije teatarske manifestacije internacionalnog karaktera, Festivala MESS.

Kao entuzijasta svog poziva i pozorišne umjetnosti, Jurislav Korenić je ostvario veliki broj režija opera i drama, koje su po svojoj izražajnosti i sažetosti predstavljale izuzetna scenska ostvarenja. Prvi je ostvario mjuzikl u BiH i prvi postavio djela Bertolda Brechta. Osavremenio je sarajevsku opernu scenu, a i reditelj je najizvođenije predstave “Ljubav“.

Za svoj angažman dobio je brojna priznanja, a između ostalih Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, nagradu grada Zagreba, Zlatni vijenac Festivala MESS... Priznanje njegovom životnom djelu je i što se danas po njemu zove nagrada koja se dodjeljuje na MESS-u najboljem mladom reditelju.

Jurislav Korenić rođen je 1915. godine. U Zagrebu je završio Srednju muzičku školu, Filozofski fakultet i Pozorišnu akademiju, odsjek za režiju. Godine 1933. započinje profesionalnu muzičku karijeru, a u periodu 1940. – 1942. radi kao sufler i korepetitor u Operi HNK u Zagrebu. Od 1942. do 1945. radi kao kontrabasista Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, pa ponovo kao sufler – korepetitor i asistent režije u HNK. U Rijeku prelazi 1946. gdje radi sve do 1949. kao sekretar, korepetitor, reditelj, a zatim i kao direktor Opere sve do 1952., kada dolazi u Sarajevo gdje u Narodnom pozorištu počinje raditi kao reditelj Opere.

Smrt ga je zatekla na dužnosti dramaturga Narodnog pozorišta u Sarajevu, 1974. godine.