open-navfaktor-logo
search
"Ispali" iz Strategije BiH
Jovo Vukeljić ih spominjao na Svesrpskom saboru: Da li su u OSBiH i dalje aktivni oficiri "ravnogorci"?
U dokumentaciji sigurnosnih službi, kako je to 25. septembra ove godine prvi objavio portal banjaluka.net, a potom brzinom svjetlosti tekst prenijeli svi srbijanski i portali u Hrvatskoj, navedeno je "da je glavni organizator još nerasvjetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima bio izvjesni Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH".
16.10.2020. u 07:59
get url
text

Naslov pod kojim je objavljen ovaj tekst je: "Isplivala šokantna saznanja! Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina". I tako se "sigurnosne" službe bave spinovanjima i lažima o "vehabijama, atentatorima bošnjačkim oficirima Oružanih snaga BiH", ali im na pamet ne pada da se počnu baviti onima koji otvoreno najavljuju novi rat na ovim prostorima i koji govore o "četničkim srpskim oficirima" u BiH.

Koje su to obavještajne i sigurnosne službe koje se bave vehabijama i Jakubovićem, lažu i podmeću, ali ne i ravnogorcima, ostala je nepoznanica iz tekstova objavljenih prošlog mjeseca.

Tako se primjera radi te famozne "sigurnosne, obavještajne" službe nisu bavile problemom iz januara 2015. godine, kada su na jednom skupu u Banjoj Luci uz prisustvo oko deset profesionalnih vojnih osoba u službenim uniformama OSBiH bile i osobe koje su nosile sporne uniforme i obilježja nepoznatog porijekla.

Ravnogorci rame uz rame sa oficirima OSBIH u Banjoj Luci 2015. 

Kasnije se ispostavilo da se radilo o uniformama Ravnogorskog pokreta. No, niko nije sankcionisan. Valjda je normalno da ravnogorci stoje rame uz rame sa oficirima OSBiH.

Četnički ravnogorski pokret i Aktivna islamska organizacija predstavljale su prijetnju po sigurnost naše zemlje. Vlasti su ranije upozoravale na opasnost ovih organizacija za koje su navodili da šire nacionalnu mržnju te da posjeduju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva. U Strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2006-2009. godine navodi se kako Četnički ravnogorski pokret i Aktivna islamska organizacija predstavljaju sigurnosnu prijetnju BiH.

- Određeni sigurnosni pokazatelji ukazuju na to da se u okvirima legalnih organizacija poput Četničkog ravnogorskog pokreta i Aktivne islamske organizacije ispoljavaju izrazi mržnje prema drugim narodima i vjerama u obliku nacionalne netolerancije, a pod plaštom zaštite nacionalnih interesa. Iste skupine, prema raspoloživim saznanjima, posjeduju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva te imaju česte kontakte s osobama stranog porijekla koje se na određen način dovode u vezu s međunarodnim terorizmom - piše u Strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma 2006-2009. godine Ministarstva sigurnosti BiH.  

Aktivna islamska organizacija u međuvremenu je ugašena, čime se može opravdati njeno isključivanje iz Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015-2020. godine.

VEZANI TEKST - Ko je Mehdin Jakubović kojeg lažno optužuju za "atentat na Vučića" u Potočarima

Na drugoj strani, stanovnici BiH svakodnevno su svjedoci postojanja i djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta, odnosno Ravnogorskog pokreta kako se zovu nakon preregistracije, koji je također, bez ikakvog valjanog pojašnjenja, isključen iz posljednje strategije Vijeća ministara BiH.

U Bosni i Hercegovini aktivno je 16 četničkih udruženja i svi se vode kod sudova u entitetu Republika Srpska kao nevladine organizacije.

Među najaktivnijim ravnogorcima, svakako je Jovo Vukeljić, samozvani vođa Ravnogoraca. Videosnimak njegovog govora od prije nekoliko godina, ponovo je postao viralan na društvenim mrežama, pa je stoga još veći znak pitanja zbog čega se Ravnogorski pokret nije našao u Strategiji 2015-2020.

Famozne "sigurnosne i obavještajne službe", koje su se bavile oficirom OSBiH Mehdinom Jakubovićem i lažno ga optuživale za navodni atentat na Vučića, mogle su se pozabaviti i Vukeljićem, srpskim oficirima, koji su možda još aktivni u OSBIH, a koje on spominje, kao i njegovom ratnohuškačkom porukom sa Svesrpskog sabora održanog u Beogradu prije nekoliko godina.

- Nama koji baštinimo tradiciju Ravnogorskog pokreta nikada relaksanija situacija nije bila. Za nas je rat izazov i ako bog da, bit će rata. Nemojte misliti da se ovdje išta može riješiti lijepim metodama. Odavno je to pogrešno i bez agresivnih metoda nema rješenja. Jedna od agresivnih metoda jeste što smo mi ravnogorci već pet godina ujedinjeni na svim prostorima srpske otadžbine. Ja danas ovdje diskutujem i kao borac posljednjeg otadžbinskog rata. Nije istina da nema vojske. Ravnogorci su na vrijeme prepoznali kud sve ovo ide i formirali vojsku, tako da danas postoji srpska vojska i ona je četnička sto posto. Mi smo u Republici Srpskoj snaga koja je spremna da se bori za srpstvo. Ovdje sa mnom je deset oficira, ljudi koji nikada od rata nisu uzeli voljno i koji su spremni da se bore. Borba mora da postoji i to agresivna. Ja sada pozivam na oružanu borbu, ali agresivna borba mora biti i na radnom mjestu i u selu i općini, i mi to činimo. Znači na svakom mjestu agresivna borba i protiv političke vlasti, međunarodne zajednice, vehabijskog pokreta - poručio je Vukeljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.