open-navfaktor-logo
search
Prolaze svi rokovi
Još ništa od gradnje sportskih borilišta na Velikom polju na Igmanu, dvije godine se tapka u mjestu
Nastavlja se saga o obnovi sportskih borilišta na Velikom polju na Igmanu.  
03.08.2021. u 08:04
get url
text

Naime, na području Općine Hadžići trebali su biti rekonstruisani sportski tereni, na kojima bi nakon nekoliko prolongiranja trebalo biti održano Evropsko takmičenje šumara u nordijskim ski-disciplinama.

- Takmičenje se trebalo održati u februaru 2021. godine, ali je prvobitno prolongirano za 2022. godinu. Potom smo zbog situacije sa pogoršanjem zbog koronavirusa morali pomjeriti za 2023. godinu. Zbog problema sa izgradnjom na Igmanu, još smo u nedoumici da li da takmičenje pomjerimo za 2025. godinu. Imamo mnogo problema i pored činjenice da se radi čisto o rekonstrukciji olimpijskih objekata i njihovom prilagođavanju novim međunarodnim pravilima.

Novac je osiguran, oko dva miliona konvertibilnih maraka za rekonstrukciju i organizaciju od 2019. godine kroz namjenska sredstva i odlukom o javnom interesu. Imate novac, a ne možete da realizujete fantastičan projekat. Glavni cilj nije organizacija takmičenja, mi šumari ćemo biti i otići, a državi i građanima ostaju sportski tereni. Problem su procedure i dobijanje dozvola. Već dvije godine tapkamo u mjestu – kaže Azer Jamaković iz Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine (UŠIT FBIH).

Hamdo Ejubović, načelnik Hadžića, razočaran je zbog situacije sa obnovom sportskih borilišta na Igmanu.

- Što se tiče Velikog polja i izgradnje na njemu, trenutno je gradnja onemogućena zbog toga što nije završen urbanistički projekat, koji je prostorno-planski akt po kojem bi se trebalo napraviti sve što pripada Igmanu, a da se nalazi na području Općine Hadžići. Urbanistički projekat se pravi samo na teritoriji Općine Hadžići jer Općina Trnovo nije bila zainteresovana da se na njenom dijelu Igmana pravi bilo šta. To je i razumljivo s njihove strane jer oni su zabavljeni velikim sportskim centrom na ulazu u Babin do. Mi smo pristali da budemo na usluzi Kantonu Sarajevo i Udruženju inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine, koje je 2017. godine dobilo organizaciju Evropskog takmičenja šumara u nordijskim ski-disciplinama - kaže Ejubović za Faktor.

Kako dodaje, 2017. godine donesena je odluka sa njihove strane da se uđe u izradu projekta.

- Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je uradio sve što je trebalo. Kada je trebao da se usvoji projekat i krene u realizaciju, onda se pojavljuje Ministarstvo prostornog uređenja i traži zahtjev da se napravi strateška procjena utjecaja na okoliš, koja nikada ni u jednom prostornom planu ranije nije rađena. Pristajemo i na to da se napravi strateška procjena utjecaja na okoliš. Zavod za planiranje KS je izabrao izvođača, našle su se pare i da se to plati. Međutim, Ministarstvo nikada nije htjelo dati pozitivno mišljenje o toj strateškoj procjeni iz samo njima poznatih razloga.

U posljednje vrijeme i iz UŠIT-a su vršili pritisak na nadležno ministarstvo, ali oni nisu davali odgovor sa svoje strane. Uvijek su nalazili nevažne razloge da to urade i na kraju je ministar Faruk Kapidžić na svoju odgovornost 2. novembra 2020. godine dao pozitivno mišljenje. Jedini uvjet je bio da to stavimo na Vijeće općine Hadžići. Kako je tada ušlo u fazu da je starim vijećnicima istekao mandat, a novih nije bilo, taj akt nije mogao otići na Vijeće. Kada su provedeni izbori, došlo je do formiranja novog Vijeća i, nažalost, došlo je do formiranja nove Vlade Kantona Sarajevo, koja se u prvim danima svog rada potrudila da to mišljenje Faruka Kapidžića stavi van snage na jedan jako neprikladan način – ističe Ejubović.

Hamdo Ejubović

Saga je nastavljena i u 2021. godini, a zlonamjerni pojedinci plasirali su priče da se umjesto sportskih borilišta grade nekakvi objekti.

- Od Igmana su htjeli napraviti priču i to da će se desiti da će Bakir Izetbegović, Bisera Turković i Hamdo Ejubović nekome prodati Igman. Kome ćeš ga prodati, kada treba da se prave sportska borilišta i nema nikakvih objekata. Trebaju se praviti strelište, tehnička baza, startno/ciljna kuća, vanjski sadržaji za ljetnu ponudu, kao što su teniski i fudbalski tereni. Da Igman posluži onom za šta je najbolji. Vlada KS od januara nikada nije otklonila barijeru, niti su nama poslali konačnu verziju tog urbanističkog projekta da ga stavimo na Vijeće. Upozoravao sam nove ministre da nas brukaju pred međunarodnom javnosti i da će ovo takmičenje doći u pitanje zato što neće biti napravljeni objekti.

Do danas nisu uspjeli da među sobom riješe te stvari. Da se osiguraju uvjeti da se usvoji urbanistički projekat. On nije od interesa za Općinu Hadžići, on je od interesa za cijeli Kanton Sarajevo, za Bosnu i Hercegovinu. Da se obnove borilišta za nordijske discipline. U ovim objektima nema nikakvih para. Nema zemljišta da se prodaje i dozvola koje se naplaćuju. Nema nigdje ništa, ali ima ružna priča koju su BHT1 i TVSA forsirale, kako bi nabacili ljagu na nas iz SDA. Bez razloga su uplitali predsjednika i ministricu vanjskih poslova. I na moj račun svašta je izgovoreno, da bi danas oni došli u poziciju da mene zove ministar i kaže da je sve do mene. Recite šta je do mene. Gdje je projekat? Gdje je konačna verzija koja treba da ode na Vijeće? Ne ispunjavaju se uvjeti – nastavlja načelnik Hadžića.

Ejubović je ponovio da je zastoj u realizaciji projekta iz njemu nerazumljivih razloga nastao na Vladi Kantona Sarajevo i na Zavodu za planiranje razvoja.

- Mi smo htjeli da pomognemo održavanje ovog takmičenja i uređenje Velikog polja kao dijela Igmana. Mi od ovog projekta skoro pa nemamo ništa. Stid nas je što taj dio naših Hadžića nije uređen. Mi smo sve učinili i dan-danas smo otvoreni za saradnju u svakom smislu i pored svih ružnih stvari. Neka iz Ministarstva prostornog uređenja kažu zašto koče. Što im je ovo trebalo – pita se na kraju Ejubović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.