Još jedna teška zima za izbjeglice u Calaisu: Ne gube nadu da će stići do Velike Britanije

Objavljeno: 07.02.18 u 10:20

Veliki broj izbjeglica i ovu zimu provodi u šatorima u blizini luke u francuskom Calaisu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon rušenja izbjegličkog kampa "Jungle" izbjeglice su ostale bez krova nad glavom. S nadom da će stići do Velike Britanije i ove zimske dane provode u jako teškim uslovima. 

Bježeći od rata i siromaštva, iz Etiopije i Eritreje su preko Italije krenuli na "put spasa". Stigli su do Francuske gdje se i danas nalaze. Mjesece provode bez novca, gladni i na minusima. 

U šatorima su od kraja 2016. godine kada je srušen jedan od najopasnijih izbjegličkih kampova "Jungle". Žive u šatorima koji su smješteni u blatu i između smeća. Primaju ograničenu pomoć u hrani od različitih nevladinih organizacija. 

San im je stići do Velike Britanije. To im pruža nadu i daje snagu da prežive uslove u kojima se trenutno nalaze. 

Ekipa AA je Abdullaha iz Etiopije srela pored vatre gdje pokušava da ugrije ruke. U grupi se, kako je kazao, nalazi oko 200 osoba, većinom uzrasta od 18 do 19 godina. Istakao je da im niko ne pomaže. 

-Teško nam je u šatorima. Neizdržljivo je živjeti u smeću i blatu. Čuli smo da će policija uskoro da pokupi i ove šatore. Onda ne znam šta ćemo - ispričao je  Abdullah. 

Prema njegovim riječima, već šest mjeseci su na ovom mjestu. Da je teško smatra i Omer koji spava sa nekoliko slojeva odjeće na sebi. Šatore je, kako je kazao, nemoguće zagrijati. Omer je istakao da je najveći problem opasnost od različitih bolesti. 

Nakon rušenja izbjegličkog kampa "Jungle" evidentiran je porast izbjeglica na ulicama Calaisa.