open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Jednoglasno usvojen Budžet za 2020. godinu, Lokalni izbori će biti održani 15. novembra
Usvojen je Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, čime su, između ostalog, otklonjene sve prepreke za organiziranje Lokalnih izbora za 15. novembar ove godine.
29.07.2020. u 12:28
get url
text

Budžet je na današnjoj hitnoj sjednici usvojio i Dom naroda, nakon što je u ponedjeljak podršku Budžetu dao i Zastupnički dom. Za usvajanje Budžeta je danas glasalo svih 13 prisutnih delegata, među kojime je i delegat SDP-a Denis Bećirović, čije su stranačke kolege iz Zastupničkog doma glasale protiv njegovog usvajanja.

VEZANI TEKST - Usvojen novi tekst Budžeta, protiv glasale stranke koje su prijetile protestima ako se Budžet ne usvoji

Prethodno su, podsjećamo, Zastupnički dom i Dom narada usvojili Zakon o budžetu u različitim tekstovima, te je Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak usaglasila jedinstveni tekst, u kojeg su uvršteni amandmani koje je na prijedlog delegata HDZ-a BiH usvojio Dom naroda. Tim amandmanima je izmijenjen prijedlog Predsjedništva BiH kojim su redicirana sredstva u iznosu od 754.000 KM namijenjena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije Dušanka Majkić je uoči glasanja kazala da se nada da će danas biti "kraj ove agonije", te je iskazala zadovoljstvo što je usvojeno sve ono što je prethodno usvojio Dom naroda. Delegat Zlatko Miletić je tokom rasprave upozorio na negativne ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, te da se ne slaže sa stavom Komisije, iako će podržati usvajanje Budžeta. Također je upozorio na izostanak empatije za migrantsku krizu u kantonima koji su njome najviše pogođeni.

- Mislim da smo na određeni način ponizili članove Predsjedništva. Mislim da je Budžet trebao koncipiran na potpuno drugi način. Ja vas molim da vodite računa o tome kako ćemo trošiti novac - izjavio je Miletić, koji je kazao da je dobio informaciju da je planirana kupovina dva automobila marke "audi" za potrebe Parlamentarne skupštine BiH.

Pojasnio je da će podržati Budžet kako bi profunkcionirale institucije BiH, te zbog potrebe održavanja Lokalnih izbora, koji su, ocjenjuje, strateško pitanje za BiH.

Delegat SDA Asim Sarajlić je kazao da ne postoje idealna rješenja, ali da je današnje usvajanje Budžeta korak naprijed, naročito u kontekstu borbe protiv pandemije koronavirusa.

- Imamo Budžet koji omogućava da se održe Lokalni izbori, imamo politički dogovori da se nakon 12 godina održe izbori u Mostaru. Sve su to pozitivne stvari. Danas, iako tužan zbog gubitka prijatelja gospodina Bukvarevića, ipak mislim da je ovo jedan siguran korak naprijed za sve građane BiH - poručio je Sarajlić.

Delegat SDP-a Denis Bećirović je istaknuo da su rješenja koja su ponuđena jako loša, te da je poruka koja je poslana umanjenjem novca za odbranu, zaštitu ljudskih prava ili sanaciju ekonomskih šteta jako loša poruka.

- Od ovog lošeg budžeta ima samo jedan lošiji budžet, a to je neusvojen budžet - izjavio je Bećirović.

Kašnjenje sa usvajanjem Budžeta je dovelo u pitanje organizaciju Lokalnih izbora, koji su najprije pomjereni sa 4. oktobra na 15. novembar upravo zbog činjenice da u adekvatnom vremenskom roku nije osiguran novac za pripremne aktivnosti. U srijedu su iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH upozorili da Lokalni izbori neće biti održani u ovoj godini ukoliko se u roku od sedam dana ne usvoji Budžet, a taj rok istječe upravo danas.

Usvajanje Budžeta, odnosno osiguravanje novca potrebnog za organizaciju Lokalnih izbora, opstruirali su HDZBiH i SNSD. Te su se stranke protivile odluci Zastupničkog doma o smjeni i imenovanju novih članova CIK-a, te su ranije poručivali da Budžet neće biti usvojen dok se ta odluka ne izmijeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.